Zara Ehlersen, 19, sökte jobb på Gamle Port men fick det inte. Restaurangchefen tyckte hon var för storväxt. Foto: Anders Ylander
Zara Ehlersen, 19, sökte jobb på Gamle Port men fick det inte. Restaurangchefen tyckte hon var för storväxt. Foto: Anders Ylander

Zara, 19, nekades jobb - var för storväxt

Publicerad
Uppdaterad
Servitrisen Zara Ehlersen, 19, sökte jobb på restaurang Gamle Port i Göteborg - men fick nobben.
Enligt restaurangchefen var hon för storväxt och skulle ta för mycket plats.
- Det kändes som ett slag i ansiktet, säger hon.
Förra veckan tog Zara Ehlersen, 19, från Göteborg studenten från hotell- och restauranglinjen och såg fram emot sin första anställningsintervju på restaurang Gamle Port i Göteborg. Det blev dock en allt annat än positiv upplevelse.
- Till en början var det trevligt. Jag fick fylla i mina kontaktuppgifter och vi pratade, säger Zara Ehlersen.


"Jag var för storväxt"

Men efter ett tag förändrades allt.
- Restaurangchefen sa att jag inte passade in. Han sa att jag var för storväxt och skulle ta för mycket plats. Han trodde inte heller att jag skulle orka springa i deras trappor, säger Zara Ehlersen.
Restaurangchefen sade även att han var rädd för att hon, på grund av sin storlek, skulle krocka med personal och gäster.
Zara Ehlersen visste inte riktigt vad hon skulle säga.
- Det kändes som ett slag i ansiktet. Jag tänkte bara att det här händer inte.
När hon gick därifrån kände hon sig både ledsen och förnedrad.
- Jag kände mig kränkt. Det var en riktig besvikelse.

"Visst är jag rädd"

Hur känner du nu inför att söka jobb?
- Visst är jag lite rädd att det här ska hända igen men jag tror inte det. Samtidigt känner jag mig starkare eftersom jag varit med om det värsta som kan hända.
Så det här stoppar inte dig från att söka andra jobb?
- Nej, jag kommer fortsätta söka jobb. Jag hoppas på att få ett till sommaren.
Foto: Jan WiridenGT.se har utan framgång sökt restaurangchefen Timmy Liu.
Till Göteborgs-Posten lämnar han följande kommentar:
- Vi måste själva få bestämma vilka som kan jobba hos oss. Vi har många storväxta som jobbar här hos oss, men då i baren till exempel, där det är bättre plats. På vår uteservering, som det här serveringsjobbet handlar mycket om, är det så trångt att det inte fungerar om man är för storväxt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER