Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Zanna tvingas ha munskydd – norska kollegerna slipper

Så ska du agera om du tror du smittats av Coronaviruset
Zanna Kummel Ohlsson, 36, bor i Strömstad men jobbar på sjukhuset Kalnes i NorgeFoto: Privat / Privat
Om Zanna varit ledig i mer än 10 dagar måste hon ha munskydd i väntan på svaret på coronatestet.Foto: Privat / Privat

Zanna Kummel Ohlsson, 36, bor i Strömstad men jobbar som undersköterska på sjukhuset Kalnes i norska Östfold. 

Reglerna för henne och de norska kollegerna ser väldigt annorlunda ut, även för de som bor i smittdrabbade områden i grannlandet.

– Vi som bor i Sverige ska följa de norska reglerna och ha hemmakarantän, men mina norska kolleger kan gå på stan eller festa, säger hon. 

Zanna Kummel Ohlsson från Strömstad arbetar på andra sidan gränsen, i Norge.

Hon är undersköterska på sjukhuset Kalnes som ligger ungefär 20 minuter från gränsen och tar hand om coronapatienter, vilket Strömstads-Tidning, tidigare skrivit om.

– Jag jobbar på den avdelning där vi tar emot alla coronapatienter. Det tar cirka ett dygn innan man får ett positivt eller negativt svar och då får de ligga hos oss, säger hon. 

På sjukhuset arbetar många fler från Sverige än Zanna, och helt andra regler gäller för dem jämfört med de som bor i Norge. Om hon varit ledig mer i mer än 10 dagar så behöver hon ta flera test när hon återvänder och använda munskydd i väntan på provsvaren. 

”Väldigt diskriminerande” 

För att hon är svensk måste hon utöver det också ta coronatest var sjunde dag.

– Det blir väldigt diskriminerande tycker många, danskar behöver inte heller. Så det är bara svenskar verkar det som, som behöver gå igenom allt det här. Strömstad där vi bor är en liten ort, så vi behöver inte så många smittade innan det blir en högre siffra per 1 000 eller 10 000 invånare, säger hon. 

På flera platser i Norge har smittan på senare tid ökat, men de norska kollegerna behöver ändå inte testa sig, om de inte har symptom. Och de behöver inte ha munskydd på arbetsplatsen.

– Jag har kolleger från Oslo, Fredrikstad och Halden där det är mycket smitta. Vi som bor i Sverige ska följa de norska reglerna och ha hemmakarantän, men mina norska kolleger kan gå på stan eller festa, säger hon. 

Blir stannad vid gränsen

Men att pendla över gränsen fungerar ändå bra, berättar hon.

Hon visar sitt arbetskort och får komma in i landet. Nu blir hon dock stannad vid gränsen varje gång hon ska åka över, tidigare var det om hon blev inkallad i en punktkontroll kanske varannan vecka. 

Zanna har klarat sig från smittan och alla hennes test har varit negativa och det är få av kollegerna som faktiskt har haft positiva test.

– Vi har skämtat om att vi borde ha mer smittade, men eftersom vi jobbar på infektion, tänker vi så mycket mer på att tvätta oss och använda handsprit, det sitter i ryggraden på oss med tanke på alla andra infektioner som finns, inte bara corona, säger hon. 

Reglerna för hälsopersonal som bor i av Norge klassade som ”röda områden” skärptes i mitten av september.

Det innebär att arbetarna inte längre kan börja direkt på jobbet i Norge, även om de går på ett planerat skift. 

– Om du har en samhällskritisk funktion i Norge och bor i ett ”rött” område i Sverige kan du och din arbetsgivare inte planera att du har undantag från kraven, sa Norges hälsovårdsminister Bent Høie till Verdens Gang.  

Se också: 

Ny studie: Nio av tio får antikroppar efter corona