Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte yxmannen om mördarna: ”Idoler”

Polisinsats i samband med händelsen.
Foto: HENRIK JANSSON
Skolområdet spärrades av och evakuerades efter att mannen gått till attack och lindrigt skadat en elev.
Foto: HENRIK JANSSON
En docka klädd som den misstänkta gärningsmannen ska ha varit under dådet.
Foto: Polisen / Polisen
Den misstänkte gärningsmannen.

I januari gick en 25-årig man in på Peder Skrivares skola i Varberg beväpnad med yxor och knivar.

Som bakgrundsbild i sin telefon hade han en amerikansk massmördare och i hans hem fanns orden ”Ni ska dö” spraymålade på väggen.
En elev skadades i samband med dådet. 

Under fredagen åtalades mannen för försök till mord och försök till grov mordbrand. 

När den 25-åriga mannen i januari klev in på Peder Skrivares skola i Varberg gick han direkt till toaletten. Där tog han på sig en svetsmask och beväpnade sig med två yxor och ett antal knivar. 

Han placerade ut molotovcocktails i anslutning till toaletten, som han försökte tända, och begav sig mot skolans kafé. 

I samband med attacken skadades en elev i handen av en av yxorna. Under tiden 25-åringen befann sig på skolan ska han även ha gjort utfall mot flera elever och hotat dem med med sina vapen.

”NN:s syfte med att bege sig till skolan med ovan nämnda föremål har varit att försöka beröva livet på de personer som har vistats på skolan genom att anlägga brand och angripa personer med kniv och yxa.”, går att läsa i åtalet. 

På en lapp som omhändertas i samband med polisens husrannsakan går det att läsa följande: 

”Mitt mål är att sprida kaos för att jag fått lida. Nu ska ni andra få känna min vrede”

En kort stund efter att mannen lämnat skolbyggnaden kunde han gripas av polis. På fredagen, nio månader efter händelsen, så åtalas han för bland annat försök till grov mordbrand och försök till mord.

Hade bilder på massmördare i telefonen

Efter att han gripits hittades bilder på tre personer som samtliga kopplas till olika skjutningar och dåd i mannens telefon. 

Dylann Roof var 25-åringens bakgrundbild. Han sköt ihjäl nio personer i en metodistkyrka i Charleston, South Carolina år 2015. Han hade även bilder på Elliot Rodger som sköt ihjäl sex personer på University of California 2014 och på Anton Lundin Pettersson mördade tre personer på en skola i Trollhättan, även det år 2015. 

Dessa tre namn återfinns även i 25-åringens lägenhet när polisen gör en husrannsakan. De finns bland annat skrivna på lappar och på en overall. Han beskriver dem som ”sina idoler”. Han skrev även att han önskade att inte överleva sitt dåd.

På en lapp har han skrivit ner namnen på dem han kallar för sina ”idoler”.
Foto: Polisen

I lägenheten har den misstänkte också i anslutning till dådet spraymålat text och symboler på sina väggar. Bland annat ska han ha skrivit: ”Ni ska dö” och Det är ert fel”. Även ett hakkors ska synas på en av väggarna. 

Det har tidigare också framkommit att 25-åringen delat ett klipp på sin Facebook-sida med skolmördaren Anton Lundin Pettersson. Han hade också publicerat en bild på den svenska flaggan med texten: ”Våga vara stolt svensk och det är fan inget att skämmas över”.

I personutredningen kan man läsa: 

Dock hade han en period under hösten då han umgicks med personer som var väldigt extrema i sin ideologi, men det var inget för honom, upplevde GM”.

På väggarna i sin hyreslägenhet har mannen sprayat text och symboler.
Foto: Polisen / Polisen
Foto: Polisen

Finns inget fastställt motiv 

Åklagare i målet är Henrik Kindlund och Sofia Corin. Vad som skulle kunna vara den misstänkte gärningsmannens motiv är ännu inte utrett. 

– Nej, det har inte framkommit något tydligt motiv, säger Sofia Corin.

Henrik Kindlund har tidigare sagt att det inte finns någonting som tyder på att just attacken mot skolan skulle vara ett hatbrott.

Att ingen skadades allvarligt i händelsen – och att det eventuellt skulle kunna spegla gärningsmannens motivation att döda – är något som kommer att avhandlas under rättegångens gång, säger åklagarna.

– Men vi påstår att det fanns ett uppsåt att beröva människor livet genom att angripa personer och anlägga brand, säger Henrik Kindlund i samband med åtalet.

På en av de handskrivna lappar som hittas i mannens lägenhet står tre skolor nedskrivna. Förutom Peder Skrivares skolor finns det ytterligare två skolor nämnda. I anslutning har han också antecknat olika vapen som: ”metod: yxa och kniv.”

Förutom att han är åtalad för händelserna på skolan är han också misstänkt för att ha tänt eld på ett soprum i fastigheten där han själv bor. Det här ska ha skett före han tog sig till Peder Skrivares skola. Han misstänks också för skadegörelse, för att han spraymålat väggarna i sin lägenhet.

I en personutredning av frivården säger mannen att han inte minns händelsen men att han mår dåligt av att höra att han kan ha skadat någon annan. 

Mannens Gunilla Johansson säger till Hallands Nyheter att han fortsatt förnekar brott.

– Det är ett omfattande åtal och ett åtal som omfattar ett oerhört högt straffvärde. Jag tycker att man taggat upp det jämfört med när han häktades. Men det här får avgöras vid huvudförhandlingen i tingsrätten.

– Givetvis förnekar han de här anklagelserna, säger hon.


Se också: