Polisen hittade en rad yxor och knivar hemma hos den dömde mannen. Foto: POLISEN
Polisen hittade en rad yxor och knivar hemma hos den dömde mannen.  Foto: POLISEN

Yxman jagade par med piska

Publicerad

Beväpnad med yxa och piska stegade mannen fram till paret och skrek: "Åk hem din jävla svartskalle" till en av personerna.

I mannens hem hittade polisen sedan flera yxor, knivar, piskor – och en nazistflagga.

Nu har mannen i 45-årsåldern dömts för olaga hot, själv menar han att han inte menat att "framkalla allvarligt fruktan".

September 2016. Uddevalla. En man stannade till med sin bil vid en fastighet för att vänta på en kvinna i huset. Då gick en man i 45-årsåldern till verbal attack från ett fönster. Han ska ha skrikit "svartskalle" och "åk hem till ditt land" till den väntande mannen.

När paret sedan var på väg från platsen ska fönsterskrikaren ha stigit ut ur huset, nu beväpnad med yxa och piska. Han tog sikte på paret i bilen – men de flydde platsen. 

I slutet av mars åtalades mannen för olaga hot. Enligt åklagaren var "Hotet sådant att NN och NN kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet".

Döms för hot med piska

Uddevalla tingsrätt gick på åklagarens linje – och mannen har nu dömts till skyddstillsyn för olaga hot.

Hakkorsflaggan som hittades hemma hos den dömde mannen.Foto: POLISEN

Rätten menar att både gärningsmannen och offren beskrivit den hotfulla situationen på liknande sätt. Och att händelseförloppet, så som åklagaren påstått att det gått till, därför är bevisat.

 

LÄS MER: Jagade man med yxa och piska – skrek: "Svartskalle"

 

"Vidare är NN:s agerande typiskt sett ägnat att framkalla allvarlig fruktan för målsägandenas personliga säkerhet. Att så är fallet illustreras inte minst av att NN blev mycket rädd under händelsen. Gärningen är således bevisad. Den ska bedömas såsom åklagaren gjort." slår tingsrätten fast.

Nazistflagga och vapen

Den dömde mannen erkänt att det som skett har skett på det sätt som åklagaren lagt fram det, men har förnekat brott. Motiveringen? Att hotet inte var menat att "framkalla allvarligt fruktan" hos offren.

Piskorna som polisen hittade i mannens boende.Foto: POLISEN

Efter att polisen gripit mannen gjordes en husrannsakan i hans lägenhet. Där hittades bland annat flera yxor, knivar, en machete, två piskor och en sydstatsflagga.

En nazistisk flagga med ett hakkors på hittades också. 

Den dömde mannen är känd i skinskalle- och nazistkretsar sedan tidigt 90-tal.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER