Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Yxman åtalas för mordförsök

GÖTEBORG. Den 25-årige mannen högg vilt omkring sig med yxan - och var en hårsmån från att döda två personer.  

I går åtalades han för mordförsök och olaga hot. 

- Jag bara försvarade mig, förklarar han i polisförhör.

Det var en tidig morgon i mitten av juni som den förvirrade mannen skapade tumult i Haga i Göteborg.  En butiksinnehavare larmade polisen efter att 25-åringen hotat och gjort utfall mot honom med en yxa.

"Städade" på stan

 Själv menar mannen att han "städade" när han rev ner butikens löpsedlar och att handlaren hoppat på honom bakifrån. När polisen kom till platsen försökte de få mannen att lägga ner yxan, utan resultat.  Varken pepparspray eller varningsskott hade någon effekt.  I stället högg mannen med yxan mot en polisman som lyckades rygga undan utan att träffas.

Stoppades av polishund

 Det var slutligen en polishund som övermannade 25-åringen genom att bita honom i armen. - Hunden är livsfarlig och bör skjutas, anser den åtalade som sedan händelsen har förvarats på rättspsyk i Göteborg. För närvarande genomgår mannen en liten sinnesundersökning inför huvudförhandlingen i nästa vecka. Först därefter kan tingsrätten bedöma om mannen är så pass sjuk att fängelse är otänkbart. - Då beslutas även om han ska genomgå en stor sinnesundersökning, förklarar åklagaren Jonas Arvidsson. Det mesta tyder på att det är så utgången blir. På grund av mannens tillstånd har det varit svårt att genomföra några egentliga förhör. 25-åringen har envist upprepat att han "inte har något att säga". - Men han var inte narkotikapåverkad när det hände, och han har aldrig varit dömd tidigare, säger åklagaren.