Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yvonne hade vägglöss och loppor i tre år

Yvonne Karlsson i Gårda hade ohyra hemma i närmare tre år. Foto: Henrik Jansson
Yvonne har kvar bilder från när det var som värst. Foto: Henrik Jansson
Yvonnes lägenhet har genomgått ett stort antal saneringar. Foto: Henrik Jansson
Det har blivit många papper genom åren som handlat om skadedjursproblemen. Foto: Henrik Jansson

I nästan tre år var Yvonne Karlsson fast i en levande mardröm - trots ett stort antal försök blev varken Anticimex eller Nomor av med vägglössen och lopporna som invaderat hennes lägenhet i Gårda.

Efter minst 15 saneringsförsök blev hon tillslut av med de väldigt ovälkomna gästerna.

– Det känns ju ganska lugnt men det finns ju ändå i bakhuvudet att helt plötsligt så är det något som sticker mig, säger hon.

Vägglöss

Vägglöss

Vägglöss heter Cimex lectularius på latin.

De mellan en till fem millimeter långa vägglössen har återigen blivit ett stort problem i Sverige och resten av världen. Det beror på människors förändrade resvanor och att vägglössen utvecklat motståndskraft mot bekämpningsmedel.

Vägglöss bygger nya populationer vilket innebär att du måste sanera för att bli av med dem.

Vägglöss är nattaktiva insekter (skinnbaggar) som likt mygg lever av att suga blod från oss människor. De är rödbruna och liknar små platta skalbaggar.

Källa: Nomor

Loppor

Loppor

Det finns ca 50 lopparter i Sverige varav ungefär hälften kan bita människor. Varje loppart är mer eller mindre bunden till ett speciellt värddjur (exempelvis: människoloppa, hundloppa, kattloppa, fågelloppa).

Våra moderna bostäder är i allmänhet för rena och torra för att lopplarverna skall överleva. Har man många loppor i en bostad är det sannolikt djurloppor det rör sig om. s

Om ett husdjur problem med loppor är det en veterinär man skall kontakta.

Källa: Nomor

Yvonne Karlsson i Gårda i Göteborg berättade först sin historia för Göteborgs-Posten - en lång sådan som började redan 2013.

– Jag upptäckte att det var tre små gula djur på min soffa, det syntes att det satt något där. Så jag tog med dem i en plastpåse ut på gården där det var loppis för att fråga grannarna var det var och då sa flera stycken att det var vägglöss jag hade fått, säger hon.

Då hade Yvonne aldrig sett en vägglus i hela sitt liv. Hon blev väldigt chockad av beskedet och tyckte att det var obehagligt. Sen började hon få bett på nätterna.

– De sanerade och det hjälpte inte.

Hur många saneringar tror du att det har varit?

– Minst 15 - 20 kanske. Med både vägglöss och loppor.

– I ren desperation började jag spreja själv med ättika, klorin och insektssprej. Jag har fått kasta massor, säger hon.

Blev inlagd på sjukhus

Yvonne pekar på sängöverkastet och berättar att det egentligen är en gardin eftersom hon fått slänga sina sängöverkast. Ohyran har gjort henne mer isolerad eftersom hon inte vill ta hem människor och har gett henne psykiska problem.

– Jag blev mer och mer deprimerad till den grad att min läkare skrev remiss till sjukhus så jag blev inlagd i somras. Då skickade de mig till en hudläkare som konstaterade att jag hade massa bett men de kunde inte säga vad det var för bett.

Yvonne hade problem med vägglössen i ett och ett halvt år innan de försvann - men då började nästa problem med lopporna som hon menar kom dit efter att ett av saneringsbolagen var i lägenheten för att försöka få bort vägglössen.

"Kryllade på benen"

– När jag fick komma tillbaka i lägenheten då kände jag att det bara kryllade på benen. Jag kunde inte se dem först, men sen kunde jag se att en del blev bruna det var de som hade hunnit suga blod.

Tiden efter det beskriver hon som ett rent helvete. Strax innan jul blev Yvonne åter inlagd på sjukhus och efter att hon kom hem en månad senare har hon haft något enstaka bett men sen har det varit lugnt - men oron lever hon ständigt med.

– Det känns ju ganska lugnt. Men det finns ju ändå i bakhuvudet att helt plötsligt så är det något som sticker mig. Då vet jag inte vad jag gör om det börjar igen. Jag kan inte låta bli att oroa mig.

Är kritisk

Hon är väldigt kritisk till hur allt har skötts och upplever att hon blivit motarbetad och inte fått tillräcklig hjälp med problemen. En värmebehandling skulle ha kunnat ta död på vägglössen men det var ett förslag som den ansvarige förvaltaren valde att säga nej till.

– De började prata om pengar som att de tog de ur egen ficka, säger Yvonne.

Först var det Anticimex som tog hand om saneringarna men sedan hade Nomor uppdraget.

– Vi rekommenderar inte en dyrare metod i första läget. Vi försökte med billigare metoder, men det fungerade dåligt här, säger Lotta Edlind, regionchef i Väst på Nomor till Göteborgs-Posten.

Även avdelningschefen på Göteborgs stad anser att Yvonne Karlsson inte skulle ha behövt leva på det här sättet så länge som hon tvingades.

– Om något sådant skulle inträffa, är det inte skäligt att människor bor kvar med ohyra så länge. Det vi gör är att se till att åtgärda felet som uppstår. Evakuering används ytterst sällan, säger Martha Sandoval, avdelningschef på samma förvaltning den ansvariga fastighetsförvaltaren till GP.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!