Åttaårige Yuusuf dog vid ett bombattentat i augusti. Den person polisen misstänker för dådet ska nu ha dött. Foto: PRIVATÅttaårige Yuusuf dog vid ett bombattentat i augusti. Den person polisen misstänker för dådet ska nu ha dött. Foto: PRIVAT
Åttaårige Yuusuf dog vid ett bombattentat i augusti. Den person polisen misstänker för dådet ska nu ha dött. Foto: PRIVAT
Här inne dog Yuusuf sedan en bomb briserat i rummet där han låg och sov. Foto: HENRIK JANSSONHär inne dog Yuusuf sedan en bomb briserat i rummet där han låg och sov. Foto: HENRIK JANSSON
Här inne dog Yuusuf sedan en bomb briserat i rummet där han låg och sov. Foto: HENRIK JANSSON
Hundratals tog farväl av Yuusuf när han begravdes på Fridems kyrkogård i höstas. Foto: BJÖRN LINDSTENHundratals tog farväl av Yuusuf när han begravdes på Fridems kyrkogård i höstas. Foto: BJÖRN LINDSTEN
Hundratals tog farväl av Yuusuf när han begravdes på Fridems kyrkogård i höstas. Foto: BJÖRN LINDSTEN

Yuusufs misstänkte mördare har dött

Publicerad

Åttaårige Yuusuf sprängdes ihjäl vid ett attentat i Göteborg i augusti.

Någon misstänkt gärningsmän greps aldrig – och kommer sannolikt aldrig att göra det.

Polisens huvudmisstänkte är död, uppger Göteborgs-Posten. 

Uppgifterna bekräftas av såväl polis som åklagare.

– Vi har under utredningen haft en skäligen misstänkt person.  Bevisningen, inte minst den tekniska, var enligt min uppfattning såpass  bra att den hade räckt för häktning och åtal. Men den mannen är alltså  numera död, förklarar förundersökningsledaren, kammaråklagare Stina Lundqvist för GP.

Åttaåringen bodde egentligen i England, men var på besök hos släktingar i Göteborg i somras. Den 22 augusti låg han och sov i släktingens bostad när någon kastade in en bomb i lägenehten. 

Mycket uppmärksammat

Yuusuf dog av skadorna efter detonationen. Den som kastade in den var säkerligen inte ute efter pojken som blev ett oskyldigt offer i gängkrigets Göteborg. I lägenheten bodde anhöriga till en av männen som dömdes för skjutningarna på Vår Krog på Vårväderstorget i mars 2015. 

Dådet mot Yuusuf blev mycket uppmärksammat också internationellt och utredarna har lagt stora resurser på att ta fast den eller de som är skyldiga till dådet.

Men nu ska alltså den huvudmisstänkte ha dött. GP uppger att det är följd av ett våldsbrott, men detta bekräftar inte utredarna.

Viktigt för anhöriga

Polismästare Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen, kommenterar misstankarna mot den nu avlidne huvudmisstänkte så här:
– Ingen är dömd. Men vi hade kommit väldigt långt i det här ärendet. Vi har satsat oerhört stora resurser på att lösa mordet på Yuusuf. Och då är det förstås lite besvärande för förundersökningen att vi hamnade i den här situationen.

Han poängterar också att man kommer att fortsätta utredningen "i oförminskad skala".

– Det är viktigt för alla målsäganden. Detta är ingenting som en ensam kille suttit hemma och planerat och därefter genomfört på egen hand. 

GP har också pratat med Yuusufs pappa, Abdiwahid Warsame, som påminns om mordet på sin son varje gång han hör ordet Göteborg.

– Jag pratade med polisen för ungefär två veckor sedan och då sa de att polisen fortfarande utredde vem som låg bakom explosionen. Min önskan är  att polisen fångar de som har gjort det här, säger han.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER