Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare två döda i Västra Götaland

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Fältsjukhustält utanför Östra sjukhuset i Göteborg.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare två personer dog till följd av coronapandemin i Västra Götalandsregionen i helgen.

Det totala dödsantalet är nu uppe i sex personer.

Regionen håller nu på att förbereda sig för att hantera en liknande situation som i huvudstaden.

– Det som har hänt i Stockholm kan hända här, men vi hoppas att utvecklingen blir mer utdragen så att intensivvårdsplatserna räcker, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter Väst.

Det totala dödsantalet i Västra Götalandsregionen till följd av coronaviruset är nu uppe i sex personer.

Två av personerna avled i helgen, men sjukvården vill inte gå in på om personerna tillhörde någon av riskgrupperna.

– Vi berättar inte något om några fall, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till SVT.

Antalet nya bekräftade fall av smittan ökade enbart med sju till antalet, mellan måndagen och tisdagen, vilket är en mindre ökning än tidigare.

Färre nya fall senaste dygnet

Dotevall menar dock att man ändå ser tendenser till att smittofrekvensen kommer att öka och att fler kommer att drabbas.

– Vi har haft ungefär samma antal de senaste dagarna men vi får in fler rapporter om smittade fall från personer som ringer till 1177 med andningsbesvär, liksom från äldreboenden och vårdcentraler, säger han till SVT.

När en eventuell topp, eller ”peak” av fall, kan komma att var aktuella kan man i nuläget inte svara på, menar Dotevall.

– Det är omöjligt att svara på. Vi förväntar oss en ökning och förbereder oss för den, men vi kan inte säga hur stor toppen blir eller hur länge den kommer att vara. Det som har hänt i Stockholm kan hända här, men vi hoppas att utvecklingen blir mer utdragen så att intensivvårdsplatserna räcker, säger han till SVT.

Fall i Västra Götalandsregionen

Totalt antal sjukdomsfall: 399 

Totalt antal intensivvårdade: 39

Totalt antal avlidna: 6

 

Källa: Folkhälsomyndigheten