Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ytterligare en mast har blivit saboterad

Bara dagarna innan Häglaredsmasten rasade saboterades ytterligare en mast i området, i Tranemo,
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto
Den kabel som klipptes av fanns i en byggnad intill masten – och enligt räddningstjänsten fanns inga tecken på inbrott.
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto
Foto: Henrik Åslund/HS-Foto

Attentatet mot den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås utreds nu som grovt sabotage.

Ett brott som kan ge uppemot 18 år eller livstid. 

– Det här är en extremt unik situation, en jätteallvarlig händelse med extrema följdeffekter för samhället och enskilda personer, säger kammaråklagare Patrik Tilly som tagit över utredningen från polisen.

Han utreder samtidigt också det misstänkta sabotaget mot en mast och anläggning i Tranemo i början av maj som nu kopplas samman med Häglaredssabotaget. 

Räddningstjänstens kommunikation bröts då någon klippte av en kabel.

Det nya misstänkta sambotaget riktades mot en anläggning med mast belägen utanför Tranemo, inte långt från Borås. Anläggningen, som också drivs av bolaget Teracom, ska ha saboterats den 4 maj i år genom att någon klippte av en kabel som är nödvändig för Räddningstjänstens kommunikationer.

– Vi fick ett avbrott i kommunikationen, säger Per-Anders Näsström på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Nu utreds den händelsen tillsammans med sabotaget mot Häglaredsmasten tio dagar senare. 

– Båda händelserna är rubricerade som sabotage och det föll på sin naturlighet att båda handläggs av åklagare, säger kammaråklagare Patrik Tilly.

Finns det något mer än att det rör sig om sabotage och mot den typen av mål som binder detta samman?

– Det vill jag inte uttala mig om. Jag går inte på något sätt in i detaljer.

Vid 13-tiden var ännu ingen misstänkt för dåden. Och Patrik Tilly säger att det var han som valde att uppgradera brottet till grovt sabotage i samband med att han tog över utredningen från polisen.

– Det här är en extremt unik situation, en jätteallvarlig händelse med extrema följdeffekter för samhället och enskilda personer.

Vanligtvis kallas åklagare in för att leda en utredning först då någon är misstänkt för brott. Men det kan också ske då det gäller grov och/eller komplicerad brottslighet. 

Kabel klippts av

Räddningstjänsten uppger att det var de som upptäckte att någon klippt sönder kabeln vid masten utanför Tranemo. Kommunikationen fungerade inte som den skulle och när en reparatör skickades till masten vid Tranemo märkte denne att en kabel hade klippts av.

– Med automatik går reservsystemet in, men det är olyckligt ändå, säger Per-Anders Näsström på Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.


LÄS MER: Polisen granskar tidigare mast-sabotörer


Per-Anders Näsström säger att kabeln som klipptes av befann sig i en containerliknande byggnad alldeles intill den omkring femtio meter höga masten.

Tydligt märkt kabel

Den ska ha varit tydligt märkt, så att det varit uppenbart att den tillhört räddningstjänsten. Enligt Näsström finns det inget tecken på att byggnaden drabbats av inbrott.

– Det är det som är det olustiga i det hela. Det är ingen åverkan på någon dörr överhuvudtaget. Antingen är det någon som är jävligt duktig på att dyrka, eller någon som har tillgång till nyckel, säger Per-Anders Näsström.

Så du utesluter inte någon form av insider-brott?

– Nej, det går det inte att göra. Ingenting är uteslutet, allt är öppet. Men det är ett polisärende.

Flera har tillgång

Det finns flera olika aktörer som har tillgång till byggnaden där kabeln fanns. Omkring en decimeter av den ska ha blivit kapad – den delen är försvunnen.

Sabotaget anmäldes till polisen efter det att Häglaredsmasten rasade.

– Det är klart att det är allvarligt, säger Per-Anders Näsström.

Ingen är gripen eller misstänkt för sabotaget.

Enligt Räddningstjänsten är det Teracom som driver också den nu attackerade masten.

– Teracom äger containern och masten, det kan jag säga, säger Per-Anders Näsström.

Men när GT når Teracom på onsdagsmorgonen har de ingen information att ge. Presstalesmannen vid Teracom Marcus Hartmann säger då att de utreder om masten över huvudtaget är deras.

– Vi håller på och undersöker vad det är för någonting. Det är en grej som har hänt för ett tag sedan, säger Marcus Hartmann vid Teracom.

Tidigare i maj, säger räddningstjänsten.

– Ja, precis. Vi vet inte om det är vår anläggning än, vi håller på att ta fram den informationen. 

Det betyder i så fall antar jag att ni inte hade den här informationen tidigare?

– Jag har inte den informationen sedan tidigare. Vi är ett stort företag med 700 master ungefär, säger Marchus Hartmann

Tidigare har Teracom betonat att attentatet mot Häglaredsmasten, där masten näst intill fälldes helt, är unikt, något som inte skett i "mannaminne".

När Teracoms presschef Åsa Ragnar ringer upp senare tonar hon ner händelsen utanför Tranemo. 

– Där är en av våra anläggningar. Det har varit åverkan på en kabel, men det kan också vara så att det rör sig om ett misstag. Och det finns en polisutredning, säger Åsa Ragnar. 

Misstaget skulle i så fall ha bestått i att någon med behörighet att ta sig in i anläggningen av misstag gjort något som sedan uppfattats som åverkan, menar Åsa Ragnar.

– Det är inte klarlagt vad som hänt.

Vi har fått uppgift om att kabeln varit av 

– Precis, men det går inte att fastställa om det varit sabotage eller inte.

Enligt Åsa Ragnar har Teracom haft information om det sedan det hände. Enligt henne ska bolaget också ha informerat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, omedelbart efter att händelsen inträffade. 

Och en polisanmälan gjordes.

– Anmälan gjordes omedelbart, säger Åsa Regnar.

Räddningstjänsten har till GT uppgett att anmälan gjordes först långt efter händelsen - först efter sabotaget mot Häglaredsmasten under söndagskvällen.

Senare återkommer också Teracoms presschef med nya besked och tar tillbaka uppgiften om att anmälan gjorts omedelbart.

Polislarm för en månad sedan

Som GT kunde avslöja i går larmade polisen redan för en månad om att arbetsoveraller, klättringsutrustning samt en radiomottagare som ingår i bland annat polisens och räddningstjänsternas kommunikationssystem Rakel stulits vid ett inbrott mot en av Teracoms anläggningar i mellansverige. Enligt meddelandet som aktualiserades under tisdagen och då knöts till helgens attentat, kan den stulna utrustningen användas för att "inge förtroende eller utföra sabotage med mera".  Poliser uppmanas att vara vaksamma mot personer klädda i Teracoms arbetsoveraller som beter sig onormalt.

I samband med inbrottet uppgav Teracom genom sin presstjänst att de skulle förstärka säkerheten efter händelsen. Efter sabotaget mot Häglaredsmasten kallades extra väktare in. 

Bomblarm i Gävle

Under tisdagskvällen larmades också Nationella bombskyddet till telemasten i Skutskär mellan Uppsala och Gävle sedan en privatperson funnit ett misstänkt föremål där. 

Enligt de första uppgifterna skulle det vara ett misstänkt farligt föremål. Exakt vad det är för föremål är inte känt.

Polisens bombtekniker tog med sig föremålet därifrån under sena kvällen.

– De har lämnat platsen, och även polisen åker därifrån och vi har inga avspärrningar kvar, säger polisens presstalesperson Christer Nordström till TT.

Under onsdagskvällen uppgav Uppsaapolisen att det inte rörde sig om någon bomb i Skutskär. En inledd förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse läggs därför ner.

Fler mastsabotage

2013

I augusti skruvade någon loss muttrar till ett fundament och staglinor till en 60 meter hög mobilmast i Bygdeå utanför västerbottniska Robertsfors. Master for i marken med skador för 800 000 kronor. En man i 30-årsåldern åtalades senare mot sitt nekande för sabotage och krävdes på skadestånd. DNA-spår på platsen kunde matchas mot mannen som tidigare var straffad för bland annat stölder

2010

I oktober hugger någon av strömkabeln till 3:s mobilmast på Vickan i Onsala. Attentatet var välriktat på så vis att den försörjde 23 andra master över hela Onsalahalvön som släcktes ned. Händelsen utreddes som sabotage och mobiloperatören 3 kallade den angripna vickan-masten "den mest omstridda i Sverige”. Ingen har gripits för händelsen.

I augusti häktas en man misstänkt för att ha försökt spränga en telemast i Lövhult utanför Alingsås i luften. Någon hade sågat sönder en låsbygel in till telestationen, flera jordkablar hade skruvats loss och i den misstänkte mannens bil påträffades en misstänkt bomb, Mannen friades senare för försök till sabotage, bland annat då “bomben” inte var tillräckligt kraftig för att göra någon skada.

2008

I april hällde en tonåring i Älmhult bensin över kablarna till en mast för radio- och telekommunikation innan han tände på. På en plats i närheten sprejade han “ELF we will win”, där ELF står för den militanta miljörörelsen Earth Liberation Front. Tonåringen var inte medlem i organisationen men dömdes senare av tingsrätten för skadegörelse, sabotage och förberedelse till sabotage till ett år och tre månaders fängelse.

2006

I september anlade någon eller några en brand i två bodar intill en 3G-mast i Ruddalen i Västra Frölunda. Bodarna innehåller utrustning för underhåll och mastens funktion slogs ut. En förundersökning om sabotage inleddes av polisen.

2005

I maj kapas och fälls en 70 meter hög 3G-mast till marken utanför Skara

– Ett mycket konstigt sätt att protestera på, sa Göran Alm på 3GIS till TV4 och uppgav att det rörde sig om den andra attacken på kort tid.

2003

En natt i december tänder någon eld på kabeln som går från elskåpet och upp i själva 3G-masten vid Gingsjön i Rävlanda. Branden sprider sig flera meter upp i masten och räddningstjänsten får ett svårt släckningsarbete framför sig. Anmälan görs om sabotage.

I september sågar någon av en vajer, ett av stagen, till en 3G mast i Bösarp utanför halländska Valinge. Muttrarna till övriga vajrar har skruvats ur, men anställda upptäckte skadegörelsen innan det ledde till att hela masten föll till marken. Händelsen bedömdes som skadegörelse.

I juni sågar någon av staglinorna som bär upp en 72 meter hög mobilmast i Sotenäs kommun. Nio bultar som höll uppe konstruktionen skruvades ur och under en natt välte den in över en stor dunge med björkar. Under 2013 och 2014 får Uddevallapolisen in tiotalet anmälningar om sabotage mot mobilmäster i Bohuslän. Sotenäs är värst drabbat samtidigt som lokalbefolkningen driver en kampanj mot masterna.

Källa: TT och lokala medier 2003 till 2016