Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En person död – kan bero på infekterat dricksvatten

Det är inte bara 112 som kan vara bra att känna till.
Vattnet i norska Askøy är förorenat. Foto: MARIT HOMMEDAL / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Över 2 000 personer har insjuknat och en ettåring har tidigare avlidit.

Ännu en person har nu dött, och precis som i fallet med ettåringen kan dödsfallet bero på det infekterade vattnet i norska Askøy, skriver Dagbladet. 

– En patient från Askøy dog onsdagen den 12 juni på Haukeland universitetssjukhus, säger kommunikationsdirektör på sjukhuset till tidningen. 

Det var i fredags som höga koncentrationer av E.coli-bakterier hittades i den bassäng där invånarna i Askøy i Norge får sitt dricksvatten från. 

Runt 2 000 personer tros blivit sjuka av dricksvattnet, och 41 personer – varav 13 barn – har varit inlagda och vårdats på sjukhus. 

En ettåring har avlidit av en tarminfektion som misstänks ha orsakats av dricksvattnet – något som nu också utreds av polis. Och nu kopplas alltså ännu ett dödsfall till drickvattenskandalen, rapporterar norska Dagbladet.

Långt mellan vattentesterna

– En patient från Askøy dog onsdagen den 12 juni på Haukeland universitetssjukhus. Patienten blev inlagd med mag- och tarmsymptom i helgen, säger kommunikationsdirektör på sjukhuset till tidningen. 

Patienten hade en allvarlig bakomliggande sjukdom, därför kan dödsorsaken inte slås fast förrän efter en obduktion.

NRK har tidigare rapporterat att vattnet som tros ligga bakom utbrottet troligtvis inte testats på flera år.

– Där det nu har hittats tarmbakterier har Askøy kommun troligen inte tagit vattenprover på på flera år, har Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande, sagt till kanalen.