Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Yilaini, 28, födde sin dotter hemma i köket

Yilaini Petterson tillsammans med Lea. Dottern föddes i köket i familjens hem i Angered. Foto: HENRIK JANSSON
”Jag fick panik. Jag ville absolut inte föda hemma och jag var orolig över att något skulle gå fel. Tänk om hon dör i våra händer”, säger Yilaini Petterson om dotterns Leas födsel. Foto: HENRIK JANSSON
Hela familjen, bestående av Lea, pappa Tommy, hunden Arya, Elion och mamma Yilaini. Foto: HENRIK JANSSON

ANGERED. Under ett besök hos barnmorskan fick Yilaini Petterson, 28, veta att det bara var veckor kvar till födseln.

Mindre än tre timmar senare höll hon sin nyfödda dotter Lea i famnen.

Pappa Tommy fick på egen hand agera barnmorska under blixtförlossningen – som ägde hum hemma på köksgolvet.

– Jag fick panik. Jag ville inte att det skulle gå till på det sättet, säger Yilaini.

Yilaini Pettersson från Lövgärdet i Angered i Göteborg har varit gravid en gång tidigare och gav då födsel till en son, nu tvåårige Elion.

Den förlossningen blev utdragen – 22 timmar lång – och när hon blev gravid igen ett halvår senare ställde hon in sig på att det skulle bli lika tufft också nästa gång.

– Vid första födseln hade jag svåra och regelbundna värkar. Och under förlossningen tog jag all bedövning jag kunde få, för jag fick så ont, säger hon.

Men när dottern Lea kom till världen blev allting annorlunda.

I september i fjol var Yilaini på besök hos barnmorskan. Då fick hon höra att det fortfarande var några veckor kvar.

– Jag kände att jag hade lite värkar, men det kändes mer som mensvärk. Det var inte alls som min första födsel, därför tog vi det kanske lite för lugnt, säger hon.

Yilaini Pettersson tillsammans med sina två barn, sonen Elion och dottern Lea. Foto: HENRIK JANSSON

Sambon fick agera barnmorska

Men när hon kom hem från barnmorskan gick det snabbt. Två timmar senare gick vattnet.

– Jag fick panik. Jag ville absolut inte föda hemma och jag var orolig över att något skulle gå fel. Tänk om hon dör i våra händer, säger hon.

Då var Lea redan på väg ut. Det fanns ingen tid att åka till sjukhuset.

Yilaini skrek och ropade till sig sambon Tommy Andersson, 31, som fick agera barnmorska. Tommy lade ner Yilaini på rygg inne i köket – och såg att Leas huvud redan var ute.

– Det var ju bara att gilla läget och agera. Det finns inget annat man kan göra i en sådan situation, säger Tommy.

Det var ju bara att gilla läget och agera

”Då blev jag rädd”

Från det att vattnet gick till det att Lea kom ut tog det drygt en halvtimma.

– Vi brukar skämta om att Lea är så bestämd. Att hon själv bestämde när hon skulle komma, säger Yilaini, och Tommy flikar in:

– Jag var förvånansvärt lugn. Man hinner så klart tänka någon millisekund på vad som kan gå snett, men det släpper snabbt. Det enda man tänker på just då är att få ut ens egna barn vid liv i den situationen, inget annat.

Det var inte riktigt så här föräldrarna hade förväntat sig att födseln skulle gå till, och visst var de oroliga.

– Tänk om hon hade haft navelsträngen runt halsen? Vi tog ju en risk, men det fanns inget vi kunde göra. Det gick inte att stoppa henne direkt, säger Yilaini.

Lea i mamma Leas famn. Foto: HENRIK JANSSON
Tommy Andersson, sonen Elion och hunden Arya kunde andas ut efter att Lea kommit till världen. Foto: HENRIK JANSSON

– Det är ju inget som man har valt på förhand, att det ska gå till så här. Men nu i efterhand är det ganska kul att tänka tillbaka på det, fortsätter Tommy.

Yilaini berättar att när dottern först kom ut så lät hon inte.

– Då blev jag rädd. Men samtidigt kände jag att hon andades. Nu i efterhand har vi fått veta av läkare att hon var oförberedd på att komma ut, och att det gick för fort för henne, säger hon.

Mor och dotter fördes till sjukhus

Kort efter att Lea kom så anlände även ambulansen. Mamma Yilaini kördes till Östra sjukhuset tillsammans med dottern, samtidigt som Tommy följde efter i egen bil.

– Vi hann inte tänka något under tiden Lea var på väg ut. Men när ambulansen kom och hämtade Lea och Yilaini då började jag tänka: ”Hoppas Lea mår bra”, säger Tommy.

Väl framme på sjukhuset konstaterade läkarna att förlossningen hade gått bra. Både Yilaini och Lea var friska. Sedan frågade läkarna Tommy om han ville klippa navelsträngen.

– Jag sa att jag redan hade gjort deras jobb, så då kunde de själva klippa navelsträngen och göra något tyckte jag, säger han.

Elion blev storebror till Lea i höstas. Foto: HENRIK JANSSON

Varför det gick till som det gjorde vet de inte riktigt. Men en av anledningarna enligt läkarna är den korta perioden mellan de båda barnens födslar. Mammans kropp hade inte hunnit återhämta sig.

– Läkarna säger att det är omöjligt att öppnas så snabbt. Enligt dem så var jag inte helt stängd efter första födseln, och då blir det så klart lite lättare att komma ut, säger Yilaini.

”Hon bestämmer här hemma”, säger mamma Yilaini om dottern Lea. Foto: HENRIK JANSSON

Lea bestämmer i hemmet

Redan nästa morgon kunde familjen lämna sjukhuset tillsammans med Lea. Det var inte förrän några månader senare som de insåg vad som faktiskt hade hänt.

– Det tog ett bra tag att smälta hela situationen. Ju mer vi pratade om det och tänkte på det desto mer insåg vi hur ovanligt det faktiskt är. Det hade kunnat sluta hursomhelst, men samtidigt var det en väldigt häftig grej att uppleva, säger Yilaini.

Hon bestämmer här hemma.

Idag är Lea fortfarande en frisk och pigg tjej. Samtidigt berättar Yilaini att hennes dotter fortfarande är lika bestämd:

– Hon bestämmer här hemma. Hon bestämmer när hon själv vill sova och när hon vill äta. Det spelar ingen roll hur mycket man än försöker, vill hon inte så vill hon inte, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!