Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på skottlossningen på Vasagatan i Göteborg. Foto: PELLE T NILSSONInrikesminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på skottlossningen på Vasagatan i Göteborg. Foto: PELLE T NILSSON
Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på skottlossningen på Vasagatan i Göteborg.  Foto: PELLE T NILSSON
En bil är satt i brand på Vasagatan i Göteborg. Foto: LäsarbildEn bil är satt i brand på Vasagatan i Göteborg. Foto: Läsarbild
En bil är satt i brand på Vasagatan i Göteborg. Foto: Läsarbild

Ygeman vill döma unga till husarrest

Publicerad

Inrikesministern Anders Ygeman (S) vill slå tillbaka mot de kriminella gängen.

Nu öppnar inrikesministern för att skärpa lagstiftningen.

– De som är för unga för att dömas till fängelse vill jag döma till husarrest hemma, sa Anders Ygeman i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

Göteborg har skakats av flera mord i år, varav flera enligt polisen kan ha koppling till den undre världen. I september sköts en, enligt uppgift till GT, gängkriminell, man ihjäl med flera skott i Frölunda. I slutet av oktober sköts en man ihjäl i Angered.

Dagen efter mördades två unga bröder i Frölunda och senast i söndags besköts en man i Vasastan i de centrala delarna av Göteborg.

Med anledning av våldet i Göteborg gästade inrikesministern Anders Ygeman (S) SVT:s Aktuellt på måndagskvällen. På frågan om gängen höll på att ta över i Göteborg svarade Ygeman så här:

–  De håller nog inte på att ta över, men de har ett för stort inflytande och vi måste slå tillbaka deras inflytande över gatubilden.

Ygeman: Gängen har för stort inflytande

Ygeman menade att regeringen är beredd att skärpa lagarna för att komma till rätta med gängproblematiken.

–  Det krävs tuffare lagstiftning mot vapen, tydligare påföljder och snabbare lagföring. Där är vi fortfarande för långsamma för att ge påföljd till de som ägnar sig åt den här typen av brottslighet, sa Anders Ygeman i Aktuellt.

Unga ska dömas till husarrest

De som är för unga för att dömas till fängelse ska i stället kunna dömas till husarrest, tycker inrikesministern.

–  De som är för unga för att dömas till fängelse vill jag döma till husarrest hemma. Så de kan bo kvar hemma, gå kvar i skolan, men inte vara ute och ränna på kvällarna och ställa till sattyg.

Ygeman kallade våldet i Göteborg för "oacceptabelt".

–  Jag tycker att det är helt oacceptabelt. Skälet till att vi dubblade straffen för vapenbrott var för att komma ifrån den utvecklingen. Visar det sig att den nya lagstiftningen inte hjälper mot det, då är jag beredd att ytterligare skärpa lagstiftningen, sa Anders Ygeman i Aktuellt.

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER