Ygeman vill döma unga till husarrest

Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser allvarligt på skottlossningen på Vasagatan i Göteborg.
Foto: PELLE T NILSSON
En bil är satt i brand på Vasagatan i Göteborg.
Foto: Läsarbild

Inrikesministern Anders Ygeman (S) vill slå tillbaka mot de kriminella gängen.

Nu öppnar inrikesministern för att skärpa lagstiftningen.

– De som är för unga för att dömas till fängelse vill jag döma till husarrest hemma, sa Anders Ygeman i SVT:s Aktuellt på måndagskvällen.

Göteborg har skakats av flera mord i år, varav flera enligt polisen kan ha koppling till den undre världen. I september sköts en, enligt uppgift till GT, gängkriminell, man ihjäl med flera skott i Frölunda. I slutet av oktober sköts en man ihjäl i Angered.

Dagen efter mördades två unga bröder i Frölunda och senast i söndags besköts en man i Vasastan i de centrala delarna av Göteborg.

Med anledning av våldet i Göteborg gästade inrikesministern Anders Ygeman (S) SVT:s Aktuellt på måndagskvällen. På frågan om gängen höll på att ta över i Göteborg svarade Ygeman så här:

–  De håller nog inte på att ta över, men de har ett för stort inflytande och vi måste slå tillbaka deras inflytande över gatubilden.

Ygeman: Gängen har för stort inflytande

Ygeman menade att regeringen är beredd att skärpa lagarna för att komma till rätta med gängproblematiken.

–  Det krävs tuffare lagstiftning mot vapen, tydligare påföljder och snabbare lagföring. Där är vi fortfarande för långsamma för att ge påföljd till de som ägnar sig åt den här typen av brottslighet, sa Anders Ygeman i Aktuellt.

Unga ska dömas till husarrest

De som är för unga för att dömas till fängelse ska i stället kunna dömas till husarrest, tycker inrikesministern.

–  De som är för unga för att dömas till fängelse vill jag döma till husarrest hemma. Så de kan bo kvar hemma, gå kvar i skolan, men inte vara ute och ränna på kvällarna och ställa till sattyg.

Ygeman kallade våldet i Göteborg för "oacceptabelt".

–  Jag tycker att det är helt oacceptabelt. Skälet till att vi dubblade straffen för vapenbrott var för att komma ifrån den utvecklingen. Visar det sig att den nya lagstiftningen inte hjälper mot det, då är jag beredd att ytterligare skärpa lagstiftningen, sa Anders Ygeman i Aktuellt.