Ygeman om bombdåden: "Fruktansvärda attentat"

Anders Ygeman kallar bombdåden för "exceptionella händelser".
Foto: SVEN LINDWALL
Anders Ygeman, inrikesminister.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Nazistledaren Viktor Melin häktades för två veckor sedan.
Foto: EXPO
Jimmy Jonasson häktades på fredagen.
Foto: HENRIK JANSSON
Anton Thulin (inringad) häktades på fredagen misstänkt för sprängladdningen som placerats intill Lilleby camping.
Foto: EXPO
Sprängladdningen vid Lilleby Camping detonerade inte.
Foto: NORA LOREK
Sprängattentatet på Övre Husargatan mot Syndikalistiskt forum.
Foto: MARCUS WULCAN
Städaren vårdas fortfarande på sjukhus efter explosionen i Frölunda för nästan en månad sedan.
Foto: ERIK GÖTHLIN
1 / 9

Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin, alla med starka kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, sitter häktade misstänkta för inblandning i bombdåden i Göteborg. 

Inrikesminister Anders Ygeman kallar attentaten fruktansvärda och sökte själv information från Säkerhetspolisen kring dåden – som kan komma att skrivas om till terrorbrott. 

– Jag kan förstå de som drar de slutsatserna, säger inrikesministern. 

Två av sprängladdningarna har detonerat – en hittades innan den hann brisera. Sedan i fredags sitter tre män, Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin, häktade för bombdåden i Göteborg.  

Det handlar om ett sprängattentat mot vänsterlokalen Syndikalistiskt forum, ett utanför ett flyktingboende i Järnbrott där en städare fick båda benen avsprängda och en skarpladdad bomb som hittades på Lilleby Camping – ett mellanboende för nyanlända flyktingar. 

– Det är fruktansvärda attentat och vi får se hur förundersökningen fortgår, men det går absolut att misstänka att det finns politiska motiv bakom de här attentaten, säger inrikesminister Anders Ygeman om attentaten. 

Informerades av Säpo

De tre häktade har starka kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och de tre bombattentaten utreds av Säkerhetspolisen och åklagarmyndighetens riksenhet för säkerhetsmål. Det var också Säpo som informerade ministern om den pågående utredningen.

– Svar ja. Jag väljer att inte kommentera vilken information jag fått från säkerhetspolisen eftersom det råder förundersökningssekretess. Men jag har blivit informerad av säkerhetspolisen och jag har själv sökt information där. 

Enligt Göteborgs-Posten kan utredningen komma att rubriceras om till terrorbrott. Inrikesministern säger att han förstår de som redan nu talar om terror i fallet med bombdåden i Göteborg. 

Rättslig definition av terrorism

– Jag kan förstå de som drar de slutsatserna. De har varit flera fall både i Sverige och omvärlden där det är svårt att dra gränsen. Då blir den gränsen den juridiska, alltså den brottsrubricering som åklagaren väljer och domstolen sen tar ställning till. 

Han exemplifierar:

– Exempelvis attentatet i Trollhättan så är ju det väldigt likt i sin karaktär attentaten i Köpenhamn. Vi hade kunnat ha samma rubricering på båda de attentaten och det är klart att det fanns politiska motiv både i Trollhättan och i Köpenhamn, sen är det frågan om det når till den rättsliga definitionen av terrorism. 


LÄS MER: Terrorn i Köpenhamn – 14 timmar av skräck 


LÄS MER: Skolattacken i Trollhättan som skakade hela Sverige  

Exceptionella händelser 

Anders Ygeman fortsätter resonemanget om terrorism:

– För att man ska kunna ta ställning till om ett dåd är terrorism så måste man kunna berätta motivet. I fallet i Trollhättan där gärningsmannen är död så blir det svårt att veta motivbilden. Där blev rubriceringen hatbrott. Men det är klart att det finns en tendens att tro att terrorism och terrorbrott är något som händer i andra länder och andra kontexter. Samtidigt är ett av de värsta terrordåden i vår del av världen Breiviks attentat i Norge. 

Inrikesministern säger att han förvånats över att bombattentaten inte uppmärksammats så mycket. 

– Det är väldigt exceptionella händelser och en möjlig delförklaring kan vara att man inte kopplat ihop de här händelserna. Men med gårdagens häktning så verkar det finns saker som länkar ihop de här attentaten. Det kommer att bli väldigt intressant att följa utvecklingen.