Ander Ygeman på plats i Göteborg under musikfestivalen Way out West. Foto: HENRIK JANSSON
Ander Ygeman på plats i Göteborg under musikfestivalen Way out West.  Foto: HENRIK JANSSON

"Har fått otroligt mycket uppskattning från poliser"

Publicerad

Under sina år som inrikesminister blev Anders Ygeman kritiserad i samband med den poliskris som många ansåg var ett faktum. 

Efter att han fått lämna sin post, på grund av it-skandalen, menar han dock att just poliserna har stöttat honom. 

– Jag har fått otroligt mycket uppskattning från poliser, brandmän, människor och även politiska motståndare runtom i landet. Det har varit väldigt roligt, säger Anders Ygeman. 

I efterdyningarna av it-skandalen på Transportstyrelsen, som kan innebära det största hotet mot rikets säkerhet i modern tid, fick inrikesministern Anders Ygeman lämna sin post. 

Nu har han i stället en position som gruppledare för Socialdemokraterna. 

– Jag har ju lämnat uppdraget som inrikesminister och  det känns jobbigt och tråkigt. Jag hade helst velat vara kvar men med den riksdagsmajoritet som var emot mig med  misstroendeförklaringen så var det här den enda rätta, säger Anders Ygeman, när han besökte Göteborg för musikfestivalen Way out West.  

Fick hård kritik

Under sina år som inrikesminister fick Anders Ygeman ta emot en hel del kritik gällande den poliskris som många ansåg hade drabbat Sverige. 

– Jag har fått otroligt mycket uppskattning från poliser, brandmän, människor och även politiska motståndare runtom i landet. Det har varit väldigt roligt, säger han. Foto: Henrik Jansson

Bland annat kom kritiken från oppositionen, från Annie Lööf (C) och Beatrice Ask (M) 

– Regeringen förnekar att det finns en kris inom polisorganisationen, trots att så många poliser i yttre tjänst påtalat detta, sa Annie Lööf när debatten rasade om poliskrisen. 

– Han sitter med armarna i kors, hävdar förra justitieministern Beatrice Ask (M).

Men kritiken har även kommit inifrån poliskåren. I samband med en tragisk dödsolycka, som ledde till att Pierre Nilsson, 37, avled, skrev en kollegan Mimmi Ekfeldt, en känslosam insändare, riktad till Anders Ygeman och rikspolischefen Dan Eliasson. 

"Jag skriver detta till er för jag anser att det är följden av beslut som ni tagit, som lett fram till att det som hände natten mot tisdag kunde hända", inleds texten. 

"Otroligt mycket uppskattning" 

Efter avgången som inrikesminister menar dock Anders Ygeman att han har fått mycket positiva kommentarer, från just män och kvinnor inom polisyrket. 

 – Jag har fått otroligt mycket uppskattning från poliser, brandmän, människor och även politiska motståndare runtom i landet. Det har varit väldigt roligt, säger han. 

När han lämnade sin post som inrikesminister skickade han ut ett speciellt tack till poliser, brandmän, åklagare och kustbevakare. 

– Det har varit en ära och en förmån att arbeta med er för ett tryggare Sverige, skrev han på Twitter. 

Relaterade ämnen
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren
Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER