Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Xheladin sköts till döds av lejd mördare

Xheladin Purava var 42 år när han sköts ihjäl utanför sin bostad i centrala Göteborg.
"Det är helt klart att det är en gärningsman som hade för avsikt att mörda", säger Anders Sandholm som leder utredningen gällande mordet på Xheladin Purava, om mördaren.
Foto: Anders Ylander
Den fantombild som polisen tagit fram som tros vara den misstänkta mördaren. GT har tidigare skrivit om att arbetshypotesen är att det handlar om en inhyrd utländsk torped men att uppdraget beställdes av en i Sverige bosatt person.
Foto: TV3
Polisen gör undersökningar vid mordplatsen.
Mördaren? Polisen visade denna bild i TV3:s Efterlyst. Mannen som är klädd i röd luvjacka har rört sig kring mordplatsen på Erik Dahlbergsgatan i samband med mordet
Foto: TV3

Xheladin Purava, 42, sköts till döds med fem skott på öppen gata tidigt en morgon för tre år sedan.

Den lejda mördaren tros ha rekognoserat i området före mordet och haft koll på sitt offer.

– Någon slags uppsikt över lägenheten har man haft, säger Anders Sandholm, spaningschef på länskriminalpolisen.

Detta har hänt

28 april 2011: Xheladin Purava såg en man utanför sin bostad och fick känslan av att någon var efter honom. Han fotograferade därför mannen som kan vara den man som två dagar senare mördade honom.

30 april 2011: Xheladin Purava skulle köpa frukost. Precis när han kom ut från bostaden på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg sköts han ihjäl med tre skott i ansiktet och två i bålen, framför ögonen på sin fru och dotter. Han träffades av fem skott i Gärningsmannen försvann från platsen, troligtvis på en moped, men lämnade sitt vapen.

1 maj 2011: Xheladin Puravas fru berättade om händelsen i GT: "Man kan inte skjuta en far framför hans familj".

6 juni 2011: GT kunde berätta att polisen förhört gängledarna Naser Dzeljilji och Ali Reza Dashti Pour i jakten på mördaren. Samtligt kunde polisen bekräfta att det vapen som hittades vid mordplatsen var mordvapnet.

18 januari 2012: GT skrev om hur polisen tagit fram en fantombild på den misstänkta mördaren. Bilden visades i ett avsnitt av TV3:s Efterlyst.

5 juli 2012: GT skrev att polisen nu var säkra på att det var en hämnd för attentatet mot ligaledaren Naser Dzeljilji, 46 för sex år sedan i ett garage i Majorna i Göteborg. De forna vännerna blev dödsfiender. Det finns dock ingen brottsmisstanke mot Naser Dzeljilji personligen.

FAKTA

VET DU NÅGOT OM MORDET? HÖR AV DIG TILL POLISEN PÅ 114 14

Gangstermordet

När: 30 april 2011

Var: Erik Dahlbergsgatan i Göteborg

Vem: Xheladin Purava

De hetaste spåren efter mördaren

Offrets bild

En mystisk man ska ha rört sig i närheten av offrets bostad dagarna före mordet. Två dagar före sin död tog Purava en bild av mannen med sin mobilkamera.

Pistolen

Mördaren kastade ifrån sig mordvapnet efter att ha avlossat skotten mot Purava. Det ska enligt tidigare uppgifter till GT vara en tjeckisk pistol av modell CZ 110 av kaliber 9x19 Pistolen.

Mopeden

Skytten sågs försvinna på en röd moped. En sådan hittades senare brinnande en dryg halvkilometer bort.

Mördarens flykt

1. Mördaren väntade på Xheladin Purava utanför hans bostad på Erik Dahlbergsgatan. Från platsen hade han uppsikt över entrédörren till trappuppgången.

2. När mördaren fick syn på Xheladin Purava utanför Erik Dahlbergsgatan 10 avlossades flera skott mot honom.

3. Kvar på Erik Dahlbergsgatan lämnade skytten mordvapnet.

4. Mördaren försvann från platsen på en röd moped i riktning mot Erik Dahlbergstrappan.

5. Vid Erik Dahlbergstrappan, som ligger alldeles vid Erik Dahlbergsgatan 50, kunde polisen senare hitta mopeden - som hade satts i brand. Polisen har inte velat bekräfta om det är gärningsmannens moped - men säger att man inte utesluter det.

Xheladin Purava visste att det fanns en hotbild mot honom. Trots det valde han att lämna skyddsvästen hemma när han gick ut för att köpa frukost till sin familj på valborgsmässoaftons morgon för tre år sedan.

Skytten väntade på Xheladin Purava utanför dennes bostad på Erik Dahlbergsgatan i Göteborg. Och när han såg sitt offer slog han till. Purava träffades med tre skott i huvudet och två i bålen. Han avled av sina skador.

– Att det är någon som fått i uppdrag att mörda honom är det ingen tvekan om. Det sker tidigt en morgon när han lämnar hemmet så någon slags uppsikt över lägenheten har man haft, säger Anders Sandholm, spaningschef på länskriminalpolisens grova brottsrotel i Västra Götaland som även leder mordutredningen och fortsätter.

– Men att det skulle ske just då, det kunde nog ha hänt kanske när som helst.

Mördaren försvann från platsen på en moped, men mordvapnet lämnades kvar.

Vad är motivet till mordet?

– Det kan vara väldigt många olika motiv. Jag skulle vilja säga att det är ett svårt ärende på det sättet. Det kan vara ouppklarade affärer, det kan vara hämndmotiv, det finns ett otal alternativ till varför. Vi behöver hitta rätt ingång för komma vidare men vi måste ändå alltid utgå från själva händelsen, själva mordet och de uppgifter som kommer fram där.

Just hämnd har polisen tidigare sagt är deras starkaste teori. Xheladin Purava hade skaffat sig många fiender under åren.

– Xheladin är ju känd kriminell. Det är ett mord i en kriminell miljö. Det är en välmotiverad gärningsman, uppdraget är att mörda och det är det man gör. Vår uppfattning är att gärningsmännen är i hans ovänskap med andra kriminella, säger Anders Sandholm.

Tidigare med i Naserligan

Xheladin Purava hade tidigare varit med i Naserligan under ledning av Naser Dzeljilji. Han var då Nasers närmaste man. Men han hoppade av med målet att starta en egen kriminell verksamhet - Tigrarna.

Naser Dzeljilji är en av de som förhörts i utredningen. Det gäller även Ali Reza Dashti Pour, Tigrarnas grundare. De båda har utsatts för mordförsök och Puruva har förekommit i dessa utredningar. När Naser Dzeljilji sköts i ryggen i ett parkeringshus 2006 utredde polisen Puravas inblandning utan att lyckas binda honom till något. Xheladin Purava dömdes till fängelse för anstiftan till mordförsöket på Ali Reza Dashti Pour 2008.

Därför var det självklart att de skulle förhöras om mordet på Purava.

– Det är också kriminella personer. Porava har rört sig i en kriminell miljö under många år och det är i den miljön det sker och de personerna hörts naturligtvis. Vi har inte lyckats nå fram där och anledningen är att folk inte vill prata om varken det kriminella livet i stort eller om händelsen i sig.

Mordutredningen är ständigt pågående och polisen både tror och vill att de skyldiga ska kunna sättas fast.

– Oavsett vem det är som mördas så är det en tragik för de efterlevande. De vill också komma till ett avslut och få svar på varför deras son eller make blev mördad, säger Anders Sandholm.