Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

X2000-tåg i brand – resenärer evakueras

Tåget brinner och alla passagerare evakueras.Foto: LÄSARBILD
Enligt Hans Lippens, polisens presstalesman, ska ingen person ha skadats i branden. Foto: LÄSARBILD

Ett X2000-lok började brinna vid 13.30 tiden i dag. Branden rasade i mer än tre timmar och 263 personer fick evakueras. Tåget fattade eld i Väring, strax norr om Skövde. Olyckan har orsakat omfattande störningar i tågtrafiken.

– Det har varit stopp i båda riktningar, men klockan 19 öppnade vi för enkelspårstrafik, säger Bodil Sonesson, presskommunikatör på Trafikverket.

Ett X2000-tåg började tidigare i dag brinna i Väring utanför Skövde. Enligt Hans Lippens, polisens presstalesman, ska ingen person ha skadats i branden.

Kollegan Christer Fuxborg meddelade vid 14.45 att samtliga personer som var ombord på tåget kommit ut. Det rör sig om 260 passagerare plus tre i personalen.

Larmet om branden inkom 13.32, och det tog mer än tre timmar att släcka den. GT-tv intervjuade brandingenjör Robert Zeidlitz på plats vid det brinnande loket:

– Att det tar har tagit så lång tid beror på att branden är innesluten i ett motorutrymme långt inne i maskinen. Vi har fått såga oss in för att komma åt brandhärden. Sen har stora mängder olja också brunnit både på utsidan och insidan, som gör att det tar en bra stund och det har varit rejält varmt där inne.

Räddningstjänsten, som haft tre styrkor på plats, använde sig av rökdykare för att få branden under kontroll. Strax efter klockan 17 meddelade man att branden släckts.

Ett spår öppet

Branden har orsakat kraftiga störningar i tågtrafiken.

– Planen är att bogsera loket till ett stickspår norr om Väring, så att trafiken kan släppas på igen, säger Christina Herthenk, informationschef i Skövde kommun.

När loket kan bogseras bort är oklart i nuläget, men från klockan 19 är ett av dubbelspåren öppet för trafik.

– Ett spår räcker ganska långt så sent på kvällen. Och i morgon lördag går det heller inte lika många regionaltåg, säger Bodil Sonesson.

Operativ personal från Trafikverket har under dagen suttit i möte för att utvärdera vilka skador branden har orsakat. Bortsett från att bärga tåget så måste man även kontrollera om några kontaktledningar har skadats.

Oklar brandorsak

Enligt Hans Ingbert, räddningschef på räddningstjänsten i Östra Skaraborg, är orsaken till branden ännu okänd.

– Den kommer förmodligen ingen få reda på i dag, säger han.

Alejandro Soler på SJ:s presstjänst:

– Det är någon form av rökutveckling som utvecklats vid underredet av loket. Det är detaljerna jag har. Det är jättesvårt att säga i dagsläget vad som har orsakat det hela. Vi kommer inleda en utredning så fort loket kommer in till depå.