Wulcan: Det finns helt enkelt inga ursäkter

Publicerad

En varnande lapp på väggen är inte mycket men en bra början.

Ska nästa steg verkligen behöva bli att samla in föräldrarnas telefoner i entrén?

Även om uppgifterna från Walkesborgsbadet i Uddevalla knappast är förvånande så är de väldigt upprörande.

Jag själv är verkligen ingen ängel när det kommer till mobiltelefonen utan borde säkert söka hjälp för ett beteende som mer eller mindre är tvångsmässigt utan att jag vill erkänna det.

Är det inte mejl, sms, Twitter, GT:s nyhetsapp eller Facebook som sammanlagt scannas av närmare - utan att överdriva - hundra gånger om dagen så är det Instagram och festliga klipp på Youtube som drar till sig intresse.

Det är skrämmande när jag tänker efter, men knappast något unikt även om jag som journalist - inbillar jag mig - behöver vara mer uppkopplad än andra.

Ibland kommer mina söner Isak, 6, och Elias, 4, i kläm, det är bara at erkänna. I stället för att vara mentalt närvarande och leka med dem och lyssna på dem kan exempelvis ett bildflöde med Crossfitikonen Rich Fronings imponerande muskelmassa av någon outgrundlig anledning prioriteras.

Självinsikt är bra och det är bara att försöka bättra sig, men jag skulle aldrig, aldrig få för mig att använda mobiltelefonen i simhallen. Den får oftast ligga kvar i bilen eller i skåpet.

För hur dramatiskt det än låter kan det vara en fråga om liv eller död. Jag pratar inte om finniga tonåringar med bräckliga röster och osäker uppsyn som är simkunniga sedan länge, utan om barn under den rekommenderade åldern tolv år som måste ha en vuxen med sig.

Det finns helt enkelt inga ursäkter: ge fan i att bada bastu, blänga på telefonen, paddan, läsa tidningen eller spana på det motsatta könet när den eller de du förhoppningsvis älskar mest av allt befinner sig i vattnet.

Det finns gott om andra tillfällen för sådana aktiviteter.

Ett barns liv kan vara över på ett ögonblick om du inte är uppmärksam, ett barn drunknar helt ljudlöst.

Det handlar inte om att vifta med moraliska pekpinnar här, utan om vanligt sunt förnuft.

Vi är alla människor med fel och brister och det är kul att kolla på Robert Gustafssons dialektresa, men vi måste göra vad vi kan för att minimera riskerna i den här frågan.

Och vet du vad det bästa du kan göra när kidsen badar är?

Hoppa i själv och var delaktig.

Förutom full uppsikt får du lite motion på köpet och det ska man inte underskatta.

Markus Wulcan
Markus Wulcan

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER