Wolfpackmedlem dömd för utpressning

Publicerad
Uppdaterad
En 28-årig medlem av Brödraskapet Wolfpack dömdes på torsdagen av Uddevalla tingsrätt för bland annat rån och utpressning till fängelse i två år och fyra månader.
En 39-årig man dömdes i samma mål för rån och utpressningsförsök till ett och ett halvt års fängelse.
28-åringen fälls för att han pressade en företagare på 60 000 kronor. Företagaren har berättat att han blev uppringd av 28-åringen. Det handlade om en skuld som 28-åringen påstod att företagaren hade till en tredje person. Företagaren ansåg att han redan hade betalat skulden men kände sig så hotad att han betalade. Kuvert med kontanter Utanför en restaurang i Uddevalla lämnade han över pengarna. Från sin bil stack han ut ett kuvert med kontanter genom en springa i fönstret.

Vände sig till polisen

Men 28-åringen var inte nöjd. Han kontaktade företagaren och ville driva in en annan påstådd skuld på 50 000 kronor. Männen kom överens om att träffas igen. Företagaren hade nu vänt sig till polisen. De beslutade att sätta en mikrofon på kroppen på företagaren när han gick till det nya mötet. Man ville få fram bevis. Vid det nya sammanträffandet hade företagaren inga pengar med sig. Han blev uppmanad av 28-åringen att ta av sig sitt guldarmband. Mannen blev hotad och kände sig tvungen att överlämna smycket.

Nekar till brott

De båda dömda männen har nekat till brotten. De hade inget uppsåt att ta armbandet. Det var polisen som otillåtet provocerade fram deras handlande, hävdar de. Uddevalla tingsrätt tar i domen upp frågan om vad polisen får göra när det gäller så kallade okonventionella spaningsmetoder. Det är inte tillåtet att väcka en persons vilja att begått brott. Uddevalla tingsrätt anser dock inte att polisens åtgärder haft något bestämmande inflytande på männens indrivningsförsök. De har inte provocerats till att begå något brott som de annars inte skulle ha begått.
TT/GT.SE

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER