Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wold till hård attack mot saltråd för barn

Professor Agnes Wold riktar skarp kritik mot Livsmedelsverkets rekommendationer.
Foto: ROBIN ARON
"Det finns ingen forskning som visar på att det skulle vara skadligt för ett friskt barn under ett år att äta salt", säger Wold.
Foto: ROBIN ARON

Undviker du att ge dina småbarn salt?

Dumheter, menar professor Agnes Wold – som nu går till hårt angrepp mot Livsmedelsverkets rekommendationer. 

– Det finns ingen forskning som visar på att det skulle vara skadligt, säger Wold till SVT Nyheter Väst.  

Livsmedelsverkets rekommendationer är tydliga: Man ska vara försiktig med att ge små barn salt eftersom barn under ett år inte kan reglera saltbalansen. 

Nu riktar Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, hård kritik mot rekommendationerna som hon menar i onödan skrämmer upp nyblivna föräldrar. 

 – Det finns ingen forskning som visar på att det skulle vara skadligt för ett friskt barn under ett år att äta salt eller att de inte skulle kunna reglera saltbalansen på rätt sätt. Livsmedelsverket saknar belägg för sina rekommendationer, säger Agnes Wold till SVT Nyheter Väst. 

"Kastat bort tid"

Wold får eldunderstöd i debatten från barnläkaren Cecilia Chrapkowska som säger till SVT att hon inte hittat något forskningsstöd för att det skulle vara farligt att ge spädbarn mellan fyra och sex månader mat kokad i lättsaltat vatten. 

Rekommendationerna som finns på Livsmedelsverkets hemsida skrevs år 2011. Enligt flera läkare som SVT pratat med sprider de oro hos föräldrar som tror att barnens hälsa är i fara om de bara får i sig en liten mängd salt. 

 – Det viktiga är att man kastat bort tid och möda för att laga specialmat till barnen och fått föräldrarna att tro att det är farligt med salt. Det är en myt som finns över hela världen. Jag tycker Livsmedelsverket ska ta bort deras rekommendation helt. De är överdrivet försiktiga och verkar inte vara medvetna om vilka negativa effekter deras råd kan få, säger professorn Agnes Wold till SVT Nyheter Väst. 

"En komplex fråga"

Livsmedelsverket menar att rekommendationerna inte är felaktiga men säger att man nu ska se över om det finns ny forskning som motiverar att de ska nyanseras. 

– Det är en komplex fråga och vi ska se över den nu. Vi håller inte med om att vi skrämmer upp föräldrar. Spädbarn tål salt, men inte lika mycket som vuxna. Att barn ska begränsa saltintaget grundar sig på att salt påverkar blodtrycket, njurar och att barn inte ska vänja sig vid att allt smakar salt. Men vi ska titta närmare på om det kommit fram ny forskning, säger Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter Väst.