Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wold om RS-viruset: ”Det gör mig irriterad”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och forskar bland annat om orsaker till allergier. Hon säger att de barn som drabbas hårt av RS-virus ”gör det för att de har ett immunsvar som är åt det allergiska hållet.”
Foto: HENRIK JANSSON
Katrin Adrian, överläkare vid barnakuten på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus: ”Vi har många bebisar inlagda som behöver syrgas och sondmatning”.
Foto: Privat/Sumeyra Cinarli

Rekordmånga spädbarn behöver sjukhusvård i höst på grund av RS-virus. 

Rädslan att drabbas är fortsatt stor bland många föräldrar.

– Håll syskon hemma från förskolan. Men det är inte farligt att gå ut med sitt barn i vagnen, i affärer eller sätta sig på ett kafé. RS-virus smittar bara vid riktigt nära kontakter, säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi.

RS-virus är oftast ofarliga och ger i de flesta fall vanliga förkylningssymtom, men vissa barn kan få andningssvårigheter som kräver sjukhusvård. Det kan bli aktuellt med både sondmatning och respiratorvård. Värst drabbade är barn under ett år.

Under hösten har en RS-epidemi grasserat i hela landet och barnsjukvården har varit – och är – hårt belastad. Ovanligt många barn behöver sjukhusvård.

– Vi ser just nu en liten minskning av antalet barn med RS-virus av dem som söker till barnakuten. Men vi tror att det är en tillfällig minskning och att det inte betyder att RS-smittan är över. Det är fortfarande klart fler fall än någonsin förut, och vi har många bebisar inlagda som behöver syrgas och sondmatning, säger Katrin Adrian, överläkare vid barnakuten på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Epidemin skapar stor oro hos många föräldrar med framför allt spädbarn.

Smittan sprids ofta från storasyskon som går i förskola och flera regioner, däribland Västra Götalandsregionen, uppmanar föräldrar att hålla barnen hemma.

– Det är en bra regel att inte ha barn på förskola om de har syskon hemma som är under sex månader. Vi skulle gärna vilja att man håller på det tills vi ser en tydlig minskning och det gör vi ännu inte, säger Katrin Adrian.

Wold: Allergiskt immunsvar bakom svåra fall

Agnes Wold, professor i bakteriologi, tycker att det finns en överdriven rädsla för RS-virus även om det kan drabba en del barn hårt.

– Nästan alla får RS-virus före två års ålder. Men det är väldigt få som får den svåra formen, bronkiolit, luftrörssvullnaden som är så otäck och som till och med kan vara dödlig. Tyvärr kan vi inte veta i förväg vilka de barnen är. De som drabbas av detta gör det för att de har ett immunsvar som är åt det allergiska hållet. Barnet har ett immunsvar som är benäget för en viss sorts reaktionsmönster, säger hon och fortsätter:

– Nu har vi fått en epidemi av bronkiolit och det är oklart vad det beror på. Dessa epidemier blir större och större, decennium för decennium. Jag gissar att den sortens immunsvar som är förknippade med allergiska immunsvar, blir allt vanligare hos barn i västvärlden som inte har haft så mycket infektioner och tränat sitt immunsystem. Det leder både till en ökning av allergier och att fler barn får bronkiolit av RS-virus.

Större risk att drabbas av astma

Agnes Wold, som bland annat forskar om orsaken till allergier, förklarar att barn som får en svår reaktion på RS-virus löper mycket större risk att drabbas av astma när de blir äldre.

Hon konstaterar att de flesta infektioner med RS-virus ter sig precis som en vanlig förkylning. Så om barnet inte är benäget att reagera med svullnad av luftrören, så har föräldrarna ingen aning om att barnet haft en RS-virusinfektion.

Hon uppmanar föräldrar att följa råden om att hålla förskolebarnen hemma om de har småsyskon. 

– Det är nästan alltid så att små barn som smittats har fått det av äldre syskon. Därför ska de inte vara på förskolan under en epidemi.

– Men annars tycker jag inte man ska gå runt och vara alltför rädd för detta. RS-virus sprids inte med aerosol (små finfördelade partiklar i luften) utan är en droppsmitta. Det kräver nära kontakt för att smittas. Spädbarn ska alltså inte bäras runt av större barn eller leka med förkylda barn under RS-virusepidemin.

”Inte farligt gå i affärer”

Att begränsa tillvaron på andra sätt tycker hon inte är nödvändigt.

– Det är inte farligt att gå ut med en unge i vagnen, eller att gå i affärer eller sätta sig på ett kafé med barnvagnen. Det gör mig irriterad att det hela tiden kommer råd från olika håll om att till exempel inte gå in i affärer. Det är helt fel. Det är inte så smittan sprids. Och det är inte bra för barnet och inte för föräldrarna. Det är viktigt att komma ut och träffa folk, menar Agnes Wold.

– Är man för försiktig blir det andra konsekvenser. Barnet får ingen träning av immunsystemet.