Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wojciech, 63, fick symptom på jobbet – har fått sparken

Därför tappar man lukten vid covid-19-infektion
Wojciech Miller, 63, fick sparken efter 15 år och har anklagats för att ha spridit smitta på arbetsplatsen.
Foto: Privat
Wojciech Miller har städat på Gekås i Ullared.
Foto: GEKÅS

Wojciech Miller, 63, hade via företaget Sodexo städat på Gekås i Ullared i 15 år när han på jobbet upptäckte att han hade symptom som kunde vara covid-19.

Han åkte hem och var efter det positiva testet sjukriven men när han kom tillbaka meddelade företaget om avsked då de hävdar att han spridit smittan.

– De andra som testat sig hade inget, säger han. 

Händelsen som fick Sodexo att avskeda Wojciech Miller, 63, utspelade sig i början av året.

Han hade då arbetat där i 15 år och varit skyddsombud på arbetsplatsen i flera av dem. 

Wojciech kom till arbetet och upptäckte när han befann sig i rökrummet att han inte kände röklukten, ett symptom på att han kunde ha covid-19.

Några andra symptom hade han inte, berättar han.

Wojciech pratade med gruppledaren som uppmanade honom att åka hem, vilket han gjorde.

Dagen efter testade han sig för covid-19, vilket visade sig vara positivt. Wojciech Miller meddelade sin arbetsgivare och var hemma från arbetet i flera veckor.

”Jag kan inte leva på luft”

Ett par dagar efter att han kom tillbaka till arbetet fick han sparken, arbetsgivaren hävdar att han medvetet spridit smittan, vilket Fastighetsfolket först skrev om. 

– Jag informerade min ledning direkt att jag var coronasmittad och rekommenderade att de kontrollerade de andra. De andra som testat sig hade inget men jag fick sparken, säger han. 

Nu, när det gått ett par månader efter att Wojciech blev av med jobbet så har han inte fått något nytt. Han menar att den före detta arbetsgivaren, trots påminnelse, inte skickat något arbetsgivarintyg vilket försvårar processen.

– Jag kan inte anmäla mig till a-kassa eller Arbetsförmedlingen för att jag väntar på ett litet dokument. Jag mår dåligt, jag kan inte leva på luft. Jag fick avboka min tandläkartid för jag kan inte betala den, säger Wojciech. 

Facket driver fallet 

Facket har tagit sig an fallet och har nu en process mot företaget. 

– Arbetsgivaren säger att han har utsatt andra för smitta, men jag hävdar att han inte var medveten om det. Vi hade överläggningar och sedan kallade jag Sodexo till förhandlingar om avskedet, säger Madlén Gunnarsson, ombudsman på Fastighets region Väst, till Fastighetsfolket.

Den första förhandlingen slutade oenigt och därför kommer ärendet tas upp på central nivå och skulle kunna gå hela vägen till Arbetsdomstolen. 

– Jag vill tacka facket för att de hjälper, utan dem har jag ingen chans att leva, säger Wojciech. 

Eva Kristensson som är kommunikationsdirektör på Sodexo vill inte uttala sig om ärendet eftersom det ska gå upp i en central förhandling. 

Se också: 

Så skiljer du pollensymtom från covid-19 • 100 gånger högre pollenhalt än i fjol