Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wilma, 21, fick corona – är sjuk ett halvår senare

Läkaren Lisa Norén svarar på tittarnas frågor om långtidscovid • Se hela ”Dina frågor” med Niklas Svensson.
Wilma Jarlsmark, 21, har diagnosticerats med långtidscovid.
Foto: Privat / Privat
Wilma fick en remiss till neurologen på Sahlgrenska, och i februari fick hon diagnosen långtidscovid.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Wilma Jarlsmarks coronainfektion har för länge sedan läkt ut – men snart ett halvår senare brottas hon fortfarande med kvardröjande symptom.

Tidigare tränade hon fem gånger i veckan, i dag blir hon trött av minsta ansträngning. 

– Det känns som att livet är satt på paus, säger Wilma.

Det var i oktober 2020, när den andra coronavågen svepte in över Sverige, som 21-åriga Wilma Jarlsmark från Kungsbacka blev smittad.

Hon hade feber, hosta och snuva – men värre än så var det inte. 

Inte till en början.

– När jag hade blivit frisk återgick jag till vardagen och mitt jobb. Men efter ungefär två veckor fick jag problem med balansen och kraftig hjärndimma. Jag var helt frånvarande, berättar Wilma, som tidigare har intervjuats av P4 Göteborg.

Wilma kopplade inte ihop symptomen med coronainfektionen, och innan sambandet klargjordes skulle det bli än värre. I december tappade hon plötsligt kraften i vänster sida av kroppen. 

Levde aktivt liv

– Jag kunde inte stå på vänster ben, vänster arm var mycket svagare än den högra och jag kunde knappt ta mig ur sängen utan hjälp. Ett tag trodde jag att jag hade fått en stroke. 

Wilma fick en remiss till neurologen på Sahlgrenska, och i februari fick hon diagnosen långtidscovid.

– Innan jag blev sjuk var jag väldigt aktiv. Jag jobbade heltid och tränade fem gånger, berättar Wilma.

Kontrasten mot hur hennes liv ser ut i dag, är stor. 

– Nu är jag sjukskriven på heltid och blir trött av minsta ansträngning. Om jag ska åka och storhandla måste jag till exempel sova både före och efteråt. 

Postcovid

Socialstyrelsen använder diagnosen postcovid, eller postinfektiöst tillstånd efter covid-19, för det som blivit känt som långtidscovid. 


Symtom kan uppträda antingen omedelbart efter utläkt infektion eller flera veckor senare. 


Symtomen kan vara extrem trötthet, andnöd, andfåddhet, smak- och luktförlust, metallisk eller bitter smak, huvudvärk, feber, hosta, tryck över bröstet, bröstsmärta, muskel- och ledvärk, muskelsvaghet, hjärtklappning, sårigt svalg, hjärntrötthet, sömnproblem, koncentrations- och minnesproblem, yrsel, håravfall, hudutslag, värk mellan skulderbladen, förvirring, ögoninflammation, fysisk nedsättning, nedsatt rörlighet, viktnedgång, mag-tarmbesvär och försämrad lungfunktion. 


Det finns ingen vetenskaplig konsensus om vilken behandling som är mest effektiv mot covid-19 och långvariga symtom. 


Enstaka forskningsstudier har redovisat resultat per kön och åldersgrupp, men Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, bedömer att studierna är för få och för olika för att kunna ge en samlad bild om eventuella skillnader i långvariga symtom. 


Källor: Socialstyrelsen, SBU

”Jättejobbigt”

Socialstyrelsen har i uppdrag av regeringen att bistå med kunskapsstöd till vården om långtidscovid och att ta fram statistik över patientgruppen. 

– Det vi kan konstatera utifrån kunskapsläget i dag är att det är väldigt spritt. Det drabbar både personer som haft lindrig respektive svår sjukdom. Det finns hos äldre, yngre och tycks drabba barn, och fler kvinnor än män söker vård för postcovid, säger Per-Henrik Zingmark, biträdande enhetschef på Socialstyrelsen.

Symtomen varierar från svår trötthet, hosta, andfåddhet och huvudvärk till hjärtklappning, magproblem och koncentrationssvårigheter. 

Hur länge Wilma kommer att känna av symptomen, och om de överhuvudtaget kommer att försvinna, är det ingen som kan svara på.

– Läkarna säger att jag troligtvis kommer att bli helt återställd, och jag utgår från att det kommer att bli så. Det finns ju ingen garanti, men jag vågar inte tänka på alternativet, säger Wilma, och fortsätter:

– Det är jättejobbigt, framför allt mentalt. Det känns som att livet är satt på paus, som ett år som kommer att gå till spillo. 

Stor studie: Många blir psykiskt sjuka efter covid-19

Vanligt med ångest eller depression efter infektionen.