Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wilma, 18, har uppfunnit hjälpmedel för dyslektiker

Wilma Emanuelsson, 18, har vunnit pris för sin entreprenörsidé.
Foto: E Z R A
”iTrack Reader” ska hjälpa personer med lässvårigheter.
Foto: E Z R A

Med hjälp av befintlig teknik har Wilma Emanuelsson, 18, programmerat fram en produkt som ska hjälpa personer med lässvårigheter.

Hon har sysslat med hacking sen hon var i 7-årsåldern, och har nu som mål att hennes uppfinning ”iTrack Reading” ska kunna användas i skolan, på bibliotek och av privatpersoner.

– Så fort jag går ut skolan kommer jag lägga allt fokus på detta, jag vill verkligen göra en förändring, säger hon.

I veckan utsåg banken Svea ”Young E-business of the year 2021”, och vinnare blev göteborgaren Wilma Emanuelsson, 18, och hennes företag Ezteric. 

Idén som hon presenterade för entreprenörstävlingens jury går ut på att med hjälp av tekniken eyetracking simulera hur det är att läsa utan lässvårigheter.

– Eyetracking innebär att man stoppar in en liten grej i datorn som läser av hur dina ögon kollar på en skärm. Så hela idén är att det du kollar på läses upp för dig själv i dina öron, i realtid, säger Wilma. 

Hon har själv programmerat prototypen, som riktar sig till personer med dyslexi och andra lässvårigheter.

”Ska kunna nå sin högsta potential”

– Jag har inte själv dyslexi men jag har en kompis som har det. Han inspirerade en stor del av idén, han har ofta gått till sina lärare och sagt att han vill nå högre, men alltid fått till svar att ”du behöver inte nå högre än detta, det är bra nog för någon med dina svårigheter”. Men jag vill ta fram ett hjälpmedel så att de här människorna kan nå sin högsta potential utan att bli stoppade för att de inte har tekniken.

Programmeringsintresset har hon med sig från barndomen. Som femåring fick hon sin första dator, därifrån har det ”bara gått utför”, som Wilma Emanuelsson själv uttrycker det. I sjuårsåldern började hon med vad hon själv kallar ”penetration testing”.

– Fler är kanske bekväma med ordet hacking. 

I entreprenörstävlingen vann hon 10 000 kronor, som hon ska använda för att göra verklighet av prototypen.

– Det känns jättebra, det var faktiskt väldigt oväntat. Jag blev otroligt glad när de ringde mig, och jag känner definitivt att det kommer hjälpa, det här bidraget, för att få i gång ett bra team och en mer effektiv prototyp som jag kan ta vidare till sponsorer.

Först måste hon bara gå klart skolan.

SE MER: 

18-åriga David Gauffin Dahlin gick ut gymnasiet i år men är redan utnämnd till Hässelbys egen Bill Gates. Hans uppfinning, AR-glasögon där du styr din mobil med blicken, ledde till att han fick “Unga Entreprenörspriset” och många förutspår att glasögonen kommer att ersätta alla skärmar i framtiden.