Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Willyschefen Ralfs knep mot tjuvarna

Ralf Möller, butikschef på Willys i Falkenberg, tar till en ny metod i kampen mot inbrottstjuvarna. Genom ett DNA-system ska tjuvar och stöldgods lättare kunna spåras.Foto: PRIVAT
Flera inbrott och inbrottsförsök har inträffat i Västsverige den senaste tiden. Foto: TOMAS LEPRINCE

Flera inbrott och inbrottsförsök har inträffat i Västsverige den senaste tiden. 

Tjuvarna slår till nattetid och använder kofot och vinkelslip för att ta sig in. Ofta är de ute efter tobak.

Nu tar Willys i Falkenberg till en ny metod för att stoppa inbrottstjuvarna.

– Vid inbrott sätts DNA-duschar i gång. Vi kan även spreja stöldbegärliga varor, säger butikschefen Ralf Möller.

Willysbutiken vid Tångarondellen i Falkenberg har drabbats av två inbrottsförsök de senaste två veckorna.

För att komma in i butiken krossade tjuvarna ett fönster och när de väl var inne försökte de ta sig vidare in i butikens tobakslager.

– Första gången användes kofot, och andra gången använde de vinkelslip, berättar Ralf Möller som är butikschef på Willys.

Ute efter tobak

Tjuvarna har alltså båda gångerna varit ute efter tobak, men de har inte lyckats få med sig något stöldgods. Däremot kom tjuvar över tobak vid ett inbrott i butiken för något år sedan.

– Även om inget blir stulet är det mycket jobb och kostar mycket pengar med fönster och dörrar som ska ersättas, säger Ralf Möller.

Nytt DNA-system

Nu ska butiken i Falkenberg ta till en ny metod för att kunna spåra och stoppa tjuvarna.  Det är ett DNA-system som gör att fler tjuvar kan tas fast och att stöldgodset ska kunna spåras tillbaka till butiken.

– Det är DNA-duschar som sätts i gång på olika ställen i butiken vid inbrott. Det sätter sig i huden, på kläder, jackor och handskar så att polisen sedan kan koppla personer till inbrottet i butiken. Man kan också spreja stöldbegärliga varor, berättar Ralf Möller.

Genomskinlig vätska

Dna-vätskan är genomskinlig och när inbrottslarmet går sprutas den ut i lokalerna.

Enligt Svensk Handels senaste undersökning Trygghetsbarometern har mer än var fjärde handlare utsatts för stöld den senaste veckan, skriver Hallands Nyheter, som var först med att berätta om Willys nya brottsbekämpningsmetod.

DNA-systemet har utvecklats av Mölndalsföretaget Vindico som både riktar sig till butiker, företag, och privatpersoner. 

DNA-sprejen innerhåller kriminalteknisk DNA som kan binda gärningsmännen till en brottsplats och en särskild händelse. Tjuvarna sprejas med vätskan som innehåller en DNA-kod och ett UV-spårämne.

Polisen lyser med uv-lampa

– DNA-duschen är kopplad till larmet och när förövaren går in i butiken utlöser duschen, berättar Anders Nordvall, säljare på Vindico och fortsätter:

– När polisen sedan griper en misstänkt person lyser de med en uv-lampa och då syns det om personen blivit DNA-duschad. I så fall topsas personen och provet skickas till forensiskt centrum som sedan kan säga att det är DNA från till exempel  Willys.

Anders Nordvall berättar att när DNA-tekniken börjar användas i en ny butik kontaktar Vindico kommunpolisen i det aktuella området.

– Vi berättar hur det fungerar och hur polisen kan arbeta med sina uv-lampor, säger han.

Även tullen är utrustad med uv-lampor.

Butiker kan även märka stöldbegärliga varor med DNA-sprej vilket gör att produkterna kan spåras direkt till en viss butik. Det gör också att den nya tekniken kan förebygga och avskräcka från häleri. 

"Är en straffspark"

Polisen välkomnar den nya tekniken:

– Får vi fast en person som är nerkletad med DNA för att personen varit inne i en butik och hittat på hyss, då är det ju en straffspark i ett utredningsperspektiv, säger Christian Nylén, kommunpolis i lokalpolisområde Nordost i Göteborg.

Han kommer i kontakt med den här typen av förebyggande åtgärder i sitt arbete.

– Tekniken är inte så utbredd ännu att vi lyser på alla personer rent slumpmässigt. Men ju mer utbrett användandet av DNA-tekniken blir desto mer kommer polismyndigheten att arbeta efter det, säger Christian Nylén.

Han tror mycket på DNA-märkning i förebyggande syfte.

– Ska du göra en inkörning i en butik och riskerar att bli sprejad och täckt med DNA, då tror jag att du väljer en annan butik, säger han.