Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

William, 20, låg skadad på golvet – i tre timmar

William, 20, fick ligga på hallgolvet i tre timmar i väntan på ambulans. Foto: Privat
William drog knäet ur led när han spelade en fotbollscup. Foto: Privat

På ett golv i en idrottshall fick 20-åriga William Gustafsson ligga i tre timmar efter att han dragit sitt knä ur led.

Ambulansen kom inte.

– Jag låg och spände kroppen i tre timmar för att inte röra mig, jag hade panik, säger han. 

Det var i lördags som olyckan var framme.

William Gustafsson och hans lag spelade en fotbollscup i Dalsjöhallen, någon mil utanför Borås.

– Det stod 0-0 och vi gick upp lite högre i banan och när jag skulle vända så vred jag sönder knät. Det gick åt ena hållet och kroppen åt den andra. Jag har varit med om det innan, så jag fattade direkt, säger han.

Knäskålen hade hoppat ur led, William låg på marken och skrek av smärta och flera personer ringde efter en ambulans, något Borås Tidning först skrev om. 

”Fick kramp och hade panik” 

Men det dröjde tre timmar innan den kom. 

– Minsta lilla rörelse gjorde ont så jag låg och spände mig och försökte röra mig så lite som möjligt. Jag fick kramp och hade panik.  

Det var först på akuten som Williams knä drogs tillbaka i rätt läge. Foto: Privat

När ambulanspersonalen väl kom till platsen hade de åkt från Skene och inte Borås som ligger närmare. Då sa de enligt William att han fått vänta alldeles för länge. 

Fick du höra något om varför det dröjde? Att det varit en större olycka eller något liknande?

– De sa att en ambulans hade fått vända för de behövdes för något som var livshotande, men det var en ambulans under de tre timmarna. 

Kördes till akuten 

På plats så kunde ambulanssjuksköterskorna inte göra något annat än att ge William smärtstillande och köra honom till akuten i Borås som där kunde dra tillbaka knät.

– Ambulanspersonalen var jättebra och jättetrevlig, men det kändes ju inte optimalt att ligga där så länge. De ringde in till sjukhuset så de tog hand om mig direkt. 

På måndagen hade William tid för en magnetröntgen som han nu väntar resultatet på. 

 – Nu så här i efterhand känner man ju att det inte är något man skulle vilja göra om. Jag tänker att om det hade hänt något värre och personen hade fått vänta så länge eller om det hände någon annan. Man önskar inte ens sin värsta fiende att ligga så i tre timmar. 

Enligt ansvariga handlar det om prioriteringar och lediga ambulansresurser.

– Väntetiden beror på hur akut man bedömer patientens tillstånd, men också på hur gott om lediga ambulanser det finns vid tillfället, säger Per Örninge, överläkare vid sjukvårdens larmcentral i Göteborg, som inte uttalar sig i enskilda fall.

”Fara för liv går först”

Han beskriver den prioriteringsordning som gäller:

– Fara för liv går först. Därefter kommer patienter som det är angeläget kommer under vård snabbt men där det inte är livshotande. Som nummer tre kommer de patienter där det inte är lika brådskande.

– Att ha ont och vänta på ambulans är förstås plågsamt, men man måste göra bedömningen om det är fara för liv. Vi behöver skicka ambulansen först till patienter där det står mest på spel. Naturligtvis är vår strävan att patienterna alltid ska få hjälp så snart det låter sig göras.