Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

WHO valde fel vaccin – intensiv smitta sprids

Gunilla Ockborn är biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.Foto: CATHARINA FYRBERG
En av orsakerna till den intensiva influensaperioden är att vaccinet i år är inriktat på fel typ av influensa, skriver BT.Foto: SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

En väldigt intensiv influensaperiod är i gång i Västra Götalandsregionen. En av orsakerna är att vaccinet i år är inriktat på fel typ av influensa, skriver Borås Tidning. 

– Det är naturligtvis ett stort problem, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, till BT.

Influensavirus finns i A- och B-variant. Dessa delas i sin tur upp i flera subtyper. Världshälsoorganisationen WHO förutspår varje år vilken av stammarna som kommer att spridas mest under säsongen, skriver BT.

– Det görs bara ett recept för norra halvklotet, och i det ingår bara en av två möjliga linjer för influensa B. Tyvärr valde de fel den här gången, det är den andra B-varianten som stått för drygt två tredjedelar av influensafallen här i år, säger Gunilla Ockborn, till BT.

”En väldigt intensiv influensaperiod”

Vaccinet som använts i år har full effekt mot influensa A, som hittills har stått för en knapp tredjedel av fallen. Vaccinet ger ett visst skydd mot B-varianten, men skyddar betydligt sämre än om den andra linjen hade valts för vaccinet, skriver tidningen.

– Det är en väldigt intensiv influensaperiod just nu och det är många i regionen som behöver sjukhusvård på grund av viruset. Och de hade varit färre om vi haft ett bättre vaccin, säger hon till BT.

Så undviker du smittan

 

LÄS OCKSÅ: Gratis mässlingsvaccin ska förhindra nya utbrott

 

Hon räknar med att influensasäsongen kommer att hålla i sig i minst någon vecka till innan det vänder och den börjar avta. Enligt henne kan det finnas ytterligare orsaker till att smittan spridit sig så pass mycket i regionen i år, som till exempel vädret, skriver tidningen.

För att undvika att drabbas av influensa är det viktigt att vara noga med handhygienen och tvätta händerna ordentligt. Man bör också undvika att vara i närheten av personer som är förkylda, och att försöka undvika stora folksamlingar, skriver BT.