Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wendela, 11, kan inte andas själv – assistansen dras in

Wendela Bergsten, 11, från Habo behöver hjälp att övervaka andningen dygnet runt – annas överlever hon inte.
Foto: Privat
Wendelas mamma, Katarina Bergsten.
Foto: Privat

Wendela Bergsten, 11, i Habo lider av ett livslångt syndrom som gör att hennes andning måste övervakas dygnet runt.

Försäkringskassan beslutade att dra in hennes assistans – en dödsdom enligt familjen.
Efter all kritik förklarar sig nu myndigheten i en intervju med Jönköpings-Posten. 

– Först vill jag säga att jag har full respekt för Wendelas situation, men våra beslut styrs av rådande lagstiftning och rättspraxis, säger Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan, till tidningen. 

GT har tidigare skrivit om familjen Bergstens kamp för 11-åriga dottern Wendela i Habo.

Hon föddes med CCHS, syndromet är livslångt och Wendela behöver hjälp under dygnets alla timmar. Försäkringskassan gav familjen ett muntligt besked om att assistansen kommer att dras in. 

Enligt familjen är detta att jämföra med en dödsdom. Att ha hjälp av assistans är en förutsättning för att Wendela ska kunna leva över huvudtaget, förklarar hennes mamma Katarina Bergsten. 

– Hon har ingen egen andning under sömnen. Även dagtid när hon är djupt koncentrerad, sjuk eller trött kan hon behöva kopplas till en respirator, har Katarina Bergsten tidigare berättat.

Wendela kan inte andas själv när hon sover utan måste kopplas till en respirator varje natt. Även dagtid behöver hon då och då hjälp från respiratorn.
Foto: Privat

Försäkringskassan: "Väldigt komplext" 

Beslutet har rört upp massiv kritik. Jönköpings-Posten har varit i kontakt med Birgitta Lindgren, områdeschef på Försäkringskassan som förklarar bakgrunden till den indragna assistansen för svårt sjuka Wendela. 

– Det styrs av patienssäkerhet och att få hjälp med andning är antingen sjukvård eller egenvård, säger Birgitta Lindgren som hänvisar till domen där Högsta förvaltningsdomstolen konstaterat att det ska handla om egenvården eller sjukvården.

Birgitta Lindgren menar att det är kommunen som har ansvaret för att Wendela ska få sina behov tillgodosedda. 


LÄS OCKSÅ: Sjuke Neo nekas hjälp av Försäkringskassan

På frågan om att det är många som har svårt att förstå hur de resonerar på Försäkringskassan svarar Birgitta Lindgren:

–  Återigen, jag har jättestor respekt för det och det är väldigt komplext. Vårt uppdrag är att kvalitetssäkra och då måste vi följa lagstiftningen och rättspraxis. 

"Kör ner familjer i jorden" 

Wendelas mamma Katarina har läst Försäkringskassans svar till Jönköpings-Posten.

– Jag tycker fortfarande att det är fruktansvärt. Det gör en otroligt ledsen. Vi har inga svar utan bara all oro, säger hon.

Katarina Bergsten tycker också att sättet att se på familjens svåra situation från Försäkringskassans håll är fel.

– Att det inte skulle vara något grundläggande behov, det är oerhört konstigt. Andas man inte kan man inte ens leva. De bara dömer efter domarna och praxis. Wendela har inte ens samma sjukdom som personen domen handlar om. De kör ner familjer i jorden, det är det som kommer hända, säger hon. 

GT har tidigare talat med Birgitta Lindgren på Försäkringskassan. Hon ville då inte kommentera det enskilda ärendet utan en fullmakt, men uttalade sig generellt om lagstiftningen.