Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wenche, 49, lurades – "växlade" bort 500

Polisinspektören Monika Lindberg berättar växlingstricken kan se ut på olika sätt.Foto: Jan Wiriden
Wenche Holmström är arg efter den fräcka kuppen mot henne. Foto: Privat

Wenche Holmström, 49, har en mat- och kaffevagn i Åmål. Under måndagen utsattes hon för ett fräckt växlingstrick av två män som fick med sig 500 kronor från kassan innan de sprang från platsen.

– Jag är förbannad och frustrerad. Det är just sättet att jag blev så lurad. Det är så himla fult, säger hon.

Metoderna bedragarna använder sig av är välkända hos polisen - och återkommer varje år.

Under måndagen slog bedragarna till mot Wenche Holmström, 49. Hon har en mat- och kaffevagn i Åmål och anade inget när två män ville köpa två drickor.

– De betalade med en tusenlapp och ville ha tillbaka sina pengar i euro. Men det sa jag nej till eftersom jag bara har svenska kronor, säger hon.

Då ville männen betala sina drickor med danska pengar, men eftersom Wenche bara har svenska pengar i kassan så nekade hon även det varpå den ena mannen blev otrevlig.

Det fipplades med pengarna fram och tillbaka – och slutade med att Wenche fick tillbaka 500 kronor i stället för alla tusen.

– Då började de tjata om euron igen och ville ha tillbaka sin tusenlapp och jag fick tillbaka min växel men insåg att det saknades pengar, säger hon.

"Jag blev så lurad"

Då hade männen redan sprungit från platsen. En person sprang efter men hann inte i fatt. Ett annat vittne har berättat att de hoppade in i en mörkblå bil innan de försvann.

Efter händelsen är hon arg.

– Jag är förbannad och frustrerad. Det är just sättet, att jag blev så lurad. Jag brukar inte vilja växla men jag är så jäkla godtrogen, säger hon.

Nu vill hon varna andra för växlingstricket hon utsatts för och olika typer av växlingstrick är återkommande, menar polisinspektören Monica Lindberg.

– Det är jättetråkigt, säger hon och bekräftar att det finns en polisanmälan som rubriceras som bedrägeri.

Tipset: säg nej

Monica Lindberg berättar att det finns ett sätt att skydda sig.

– Man ska neka. Växlat är växlat så man får säga nej. Betalar man något för 30 kronor med en tusenlapp så kanske den inte är äkta, det finns ju inte så många sådana. Blir de påstridiga kan man säga att man ska ringa polisen, säger hon.

Att växla i en kassa är inte det enda tricket bedragarna använder sig av.

– Låt dig inte luras av växlingstricket. Det kan vara att någon har en tia och vill växla till två femmor, sedan har du inga pengar i plånboken och du märker det knappt, säger hon.

Är svårt att klara upp brottet

Tyvärr ser det mörkt ut för att bedrägeriet mot Wenche ska klaras upp.

– Det tror jag inte faktiskt. Vad är chansen att hon ska se dem igen? De åker runt och gör detta, säger Monica Lindberg, som jämför förfarandet med personer som vill ha underskrifter med pengar för en insamling till döva.

Av de två personer som lurade Wenche minns hon utseendet på en av dem.

– Han var lång och smal, hade en mörk jacka och mörkt lockigt hår. De pratade engelska, säger hon.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.