Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Weine skulle äta korv – då sprack hela tanden

Weine Andersson fick lägga 20 000 kronor i tandläkarkostnader efter att tanden spruckit.
Foto: PRIVAT
I en annan korv i samma paket hittade Weine också något hårt som han tror är en benbit.
Foto: PRIVAT

Weine Andersson tog det första bettet i en nyköpt korv – då sprack tanden ner till pulplan.

I månader har han försökt ställa tillverkaren Rybergs till svars efter att han fått lägga närmre 20 000 kronor i tandläkarkostnader.

– Jag tycker det är tråkigt när de inte tar sitt ansvar, säger han.

Det var i början av året som Weine Andersson, 61, från Skövde hade köpt ett paket korv från företaget Rybergs. När han tog första bettet kände han en stark smärta och att han bet i något hårt.

– Jag tog första tuggan och då sprack tanden ända ner i pulpan. Jag fick åka in till tandläkaren och plocka bort tanden men de kunde inte få bort hela roten. Den fick jag operera bort i stället, säger Weine Andersson.

Efter händelsen frös han in resten av paketet. Det hårda han lyckats bita i råkade han svälja i samband med att tanden sprack. I stället tog han fram några fler korvar ur paketet för att se om han kunde hitta fler bitar av det som hade sönder tanden.

– Jag sparade paketet och tog upp tre korvar till. Nästan direkt hittade jag en bit som jag tror är en benbit. Den är inte så stor men väldigt hård. Jag lämnade den till Ica Maxi där jag köpte korven och tog ett kort på den och skickade till företaget.

Har lagt 20 000 kronor på tandläkaravgifter

Sedan dess har det blivit många samtal fram och tillbaka. Weine kontaktade först affären där han köpt paketet med korv. Där fick han kontaktuppgifter till företaget som producerar korvarna och även återförsäljaren lovade att kontakta företaget.

– Ica Maxi har varit väldigt tillmötesgående och trevliga. De har verkligen gjort vad de kunnat. Det var tandläkaren som tyckte jag skulle kontakta företaget när jag berättade hur tanden gått sönder. 

Weine menar att Rybergs inte återkopplat och när han själv flera gånger tagit kontakt med dem har de bara sagt att det inte är något fel på deras produkter. 

– De nekar i stort sett och sedan ville de ha kontakt med tandläkaren så jag gav dem kontaktuppgifter. Sen har jag inte hört något. Jag tycker det är tråkigt när de inte tar sitt ansvar. Jag har ändå lagt närmre 20 000 kronor på tandläkarkostnader nu. Det blev en väldigt dyr korv, säger han.

Weine Andersson bet i korven och förstörde sin tand.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Fabrikschefen: ”Väntar på tandläkarens besked”

Saam Argani är fabrikschef på Rybergs charkuteri. Han förklarar varför processen har dragit ut på tiden i flera månader.

– Detta är det första fallet vi har när en reklamation har handlat om så stora summor. Vi är alltid benägna att ersätta och ge kompensation till onöjda kunder men det har varit ett lite speciellt fall, säger Saam Argani.

Korven som är reklamerad är en finmald korv. Det innebär att benbitar inte ska kunna ta sig igenom hackmaskinen. 

– Vi har aldrig varit med om en reklamation kring den korven tidigare eftersom främmande föremål inte tar sig igenom hackmaskinen. Så klart kan det ändå ta sig igenom maskinen, men sannolikheten är väldigt liten, säger Saam Argani.

Nu väntar Rybergs på att få besked från tandläkaren som har undersökt Weine Andersson och bestämma sig för vilken kompensation de anser vara berättigad.

– Vi ersätter alltid på något sätt. Det är inte jag som tar det slutgiltiga beslutet utan hur mycket det blir får får vd diskutera. Någon kompensation kommer personen få, det är jag ganska säker på, säger Saam Argani.

Varför har processen dragit ut på tiden?

– Jag förstår kundens frustration över att det har dragit ut på tiden. Men det beror på semestertider och att vi väntar på beskedet från tandläkaren, säger Saam Argani.