Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wannholts tystnad efter Demokraternas succéval

Martin Wannholts Demokraterna gjorde ett succéval i Göteborg. Nu undrar göteborgarna: Hur ska staden styras de kommande fyra åren? Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Demokraterna firade rejält efter valsuccén i söndags. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Demokraterna gjorde ett succéval och blev näst största parti i Göteborg.

Men partiledaren Martin Wannholt tiger som muren.

Han vill fortfarande inte ge besked om vilket inflytande han vill ha i kommunen.

– Jag har ingen kommentar. Vi hörs, säger han.

Före valet uttalade sig Martin Wannholt, ledare för nya partiet Demokraterna, både flitigt och kaxigt om att han inte avser att gå i koalition med något parti som vill bygga järnvägstunneln Västlänken. 

– Om man vill samarbeta med oss är den första åtgärden att svänga i frågan om Västlänken, förklarade han.

Valet blev en succé för partiet som gick från noll till 17,2 procent och nu är andra största parti efter Socialdemokraterna, som fick 20,4 procent. Moderaterna är Göteborgs tredje parti med 14,5 procent av väljarstödet.

"Vi hörs", säger Martin Wannholt när GT når honom på torsdagen. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Vem ska styra Göteborg?

Nu är Wannholt inte lika frispråkig och det är fortfarande mycket osäkert vilket inflytande Demokraterna kommer att få i Göteborgspolitiken. 

Fyra dagar efter valet är det fortfarande tyst från Demokraterna. Martin Wannholt tiger som muren om hur han tänker kring eventuella samarbeten.

 

 

– Jag har ingen kommentar nu. Jag hör av mig så fort det är något, säger han på torsdagsmorgonen.

Kan du ge en fingervisning om hur ni arbetar eller hur diskussionerna förs?

– Nej, jag kan inte säga någonting. Vi hörs.

Stänger dörren för SD och V

Martin Wannholt har tidigare sagt att han stänger dörren för SD och V.

– Vi är ett kunskapsparti och vi samtalar med alla människor och partier. För ett samarbete krävs dock någon form av gemensam värdegrund. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är därför diskvalificerade för vår del.

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, S. Foto: HENRIK JANSSON

Varken Socialdemokraterna eller Moderaterna ser ut att vara beredda att vika en tum från linjen att fortsätta bygga den omstridda tågtunneln.

– Jag vare sig kan eller vill riva upp det där beslutet. Det vet Martin Wannholt och andra också, sa Ann-Sofie Hermansson, S på måndagen.

Striden om Västlänken

Även Jonas Ransgård, M, konstaterar att det är omöjligt att gå med på ett ultimatum om Västlänken.

– Västsvenska paketet är ett riksdagsbeslut och vi fattar inte riksdagsbeslut i Göteborgs kommun. Den frågan ligger inte på bordet. Det gör däremot andra frågor där vi har samsyn, säger han till GT på torsdagen.

Ransgård menar att det i Demokraternas program finns flera delar där man ser samma problemområden som alliansen. Han nämner frågor som ”sjunkande skolresultat, missnöjda äldre och ett företagsklimat i fritt fall”

– Det kokar ju ner till att man får välja om man vill ha sossarna eller alliansen. Om man avstår från det valet, då har man valt sossarna, säger Jonas Ransgård.

 

 

Martin Wannholt har inte velat kommentera Hermanssons och Ransgårds uttalanden om att det är omöjligt att föra fram frågan om Västlänken till förhandling. Han har stått fast vid att det är tydligt var han står:

– Det här är förhandlingar så vi får återkomma när vi har något nytt, förklarade han tidigare i veckan.