Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wannholts plan – så ska han bli partiledare

Kan bli partiledare. Kommunalrådet Martin Wannholt kan komma att bilda ett helt nytt parti i Göteborg. Foto: Lennart Rehnman

Kommunalrådet Martin Wannholt har planer på att starta ett helt nytt parti.

Den tidigare moderaten blev utfryst av partiet då han kort innan valet 2014 gick emot partilinjen när han i en debattartikel ställde sig kritisk till bygget av Västlänken.

Inom kort kan politikern nu leda ett helt eget parti.

– Så kan det kanske bli, säger Martin Wannholt.

Göteborg kan få ett helt nytt politiskt parti. Bakom planerna står kommunalrådet Martin Wannholt.

Wannholt fick flest personkryss av de moderata politikerna till kommunfullmäktige i Göteborg i kommunvalet 2014.

Trots det valde Moderaterna i Göteborg att rösta in gruppledaren Jonas Ransgård i kommunstyrelsen i stället för Wannholt.

Martin Wannholt lyckades ändå kuppa sig in i kommunstyrelsen genom stöd från partiet Vägvalet. En kupp som gjorde att han blev utesluten ur Moderaterna.

Grunnar på tre alternativ

Nu har politikern planer på att starta ett helt nytt parti.

Martin Wannholt vill däremot inte säga rakt ut att han kommer starta ett nytt parti och vilka han i så fall kommer att bilda det med.

– Jag har många runt mig och vi jobbar efter tre olika alternativ. Vi vet ännu inte vilket av alternativen det blir, men vi arbetar utifrån att ändra politiken i rätt riktning i samband med valet 2018, säger Martin Wannholt.

Vilka är det förutom dig som arbetar med det här?

– Vi har lovat varandra att vi ska gå ut med det här tillsammans. Senast i april kommer vi förhoppningsvis kunna göra det. Vi vet inte riktigt vilket av alternativen som är bäst utifrån att ge göteborgarna goda valmöjligheter kring att påverka politiken i rätt riktning gällande många områden.

Vilka frågor kommer ni att driva?

– Det blir naturligtvis inget enfrågeparti som det spekulerats i, det blir heltäckande. Det finns så många områden som måste förbättras i Göteborg. Västlänken är bara en lök på laxen av saker som går helt fel i den här staden.

Som till exempel?

– Ett exempel är frågan är om en ny multiarena i Göteborg - att det inte ska vara några kommunala pengar till den. Det finns intressenter som vill lösa detta utan kommunala pengar.

– Då handlar det om att politiken ska backa och låta dem komma med förslag. Politikerna i den här staden har en extrem oförmåga att släppa någonting. Kommunen ska vara inblandad i allt - i stället för att koncentrera sig på alla de områden och brister man redan har.

Jag som trodde att du skulle säga att du kommer att bli partiledare för ett helt nytt parti?

– Så kan det bli kanske, eller nej, jag skojar bara. De tre alternativen håller på att köras i botten. Vi vet vilket som är bäst, vilket som är näst bäst och vilket som är tredje bäst, men vi är inte säkra på vilket alternativ vi kan välja ännu, säger Martin Wannholt.