Wannholts öde avgjort – utesluts från partiet

Martin Wannholt.
Foto: Jan Wiriden

Moderaternas partistyrelse beslutade på fredagen att utesluta Martin Wannholt från partiet.

– Moderaternas partistyrelse delar Göteborgsförbundets uppfattning om att Martin Wannholt har brutit mot stadgarna och att det har skadat partiet, säger partisekreteraren Kent Persson.

På fredagens partistyrelsemöte hos Moderaterna togs frågan om Martin Wannholts fortsättning i partiet upp.

Där togs ett slutgiltigt beslut – Martin Wannholt utesluts ur partiet med omedelbar verkan. Moderaternas partisekreterare Kent Persson säger i en kommentar så här:

– Genom att, utan partigruppens vetskap eller godkännande, ha bildat valteknisk samverkan med ett konkurrerande parti så har han brutit mot stadgarna. Därför går partistyrelsen på Göteborgsförbundets linje om att utesluta Martin Wannholt från Moderaterna.

GT har varit i kontakt med partistyrelsemedlemmen Maria Plass. Hon säger till GT att styrelsen hänvisar till Kent Perssons uttalande.

Blir politisk vilde

Det här är dock inte första gången som Wannholts framtid inom Moderaterna diskuteras. Tidigare har Cecilia Magnusson, förbundsordföranden för M i Göteborg, sagt så här till GT:

– Våra stadgar säger att man som medlem inte kan samverka med ett annat parti.

För Martin Wannholt var beslutet väntat. Han säger efteråt till GT att till 95 procent hade räknat med att bli utesluten.

– Det är tråkigt, men väntat. Det är svårt för en partistyrelse att gå emot en förbundsstyrelse lokalt. Det har nog aldrig hänt innan, säger Wannholt till GT.

Han kommer att sitta kvar i kommunstyrelsen – och blir nu politisk vilde.

– Du kan kalla det vad du vill, jag ser mig inte som politisk vilde. Jag betraktar mig som oberoende moderat och kommer kämpa på med de frågorna som jag alltid har drivit tillsammans med en stor mängd göteborgare. Jag vill att alla ska veta att jag är full av kämpaglad för att fortsätta driva Göteborgs stad i rätt riktning. Mycket är just nu på väg åt fel håll och svaret sitter inne i kommunhuset, säger Martin Wannholt till GT.

Besviken på lokala moderaterna

Han berättar att han kontaktades av partiombudsmannen som gav honom beskedet.

Han har inte pratat med någon annan, men är mest besviken på de lokala moderaterna.

– Jag vet inte, vi har regler. Jag är mer besviken lokalt, på att vi inte kunde lösa det innan valet och vinna det. Det är den största besvikelsen, säger Martin Wannholt.

Han känner fortfarande stöd hos göteborgarna – och passar på att rikta en känga mot de andra partierna.

– Jag kommer kämpa in till det sista, det finns ett oerhört stöd i Göteborg och det gäller att använda det i andra kanaler än kommunstyrelsen. Jag har ett folkligt stöd överallt. Självklart sitter jag kvar nu och nu har vi en annu större uppgift att ta vara på de goda krafter som finns, och som är annat än de rödgröna och alliansen tillsammans driver.

KUPPADE – NU VILL M HA BORT WANNHOLT

– Den 20 augusti skrev Martin Wannholt en debattartikel i Göteborgs-Posten där han gick emot sitt eget parti och kritiserade den omdiskuterade tågtunneln Västlänken. Tidigare i år vände han sig också mot partiet då han valde att rösta för en folkomröstning om trängselskatt.

– I kommunvalet fick Martin Wannholt flest personkryss av samtliga moderater i Göteborgs kommun, och slog därmed gruppledaren Jonas Ransgård.

– Den 3 november petade Moderaterna Martin Wannholt som kommunalråd.

– På kommunfullmäktigemötet den 6 november lyckades Wannholt ta tillbaka sin plats i kommunstyrelsen genom att rösta med Vägvalet.

– På ett extrainsatt möte den 8 november beslutade Göteborgsmoderaterna att inleda en utredning mot Martin Wannholt och möjligheten att få honom utesluten.

– Igår kväll beslutade förbundsstyrelsen för Moderaterna i Göteborg att partstyrelsen ska pröva Martin Wannholts medlemskap i partiet.