Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wannholts miljonaffär regnar bort: ”Ett elände”

I ett Youtubeklipp upplagt i augusti 2015 visar Martin Wannholt upp bolaget Brazilteaks nya såg i Brasiliens regnskogar.
Foto: Brazilteak
”Mycke trä är det”, säger Martin Wannholt, D, i ett Youtubeklipp för Brazilteak där han presenterar investeringarna i Brasilien.
Foto: Youtube

Demokraternas partiledare Martin Wannholt har gjort en politisk kometkarriär i Göteborg.

Nu kan GT avslöja hur en 50-miljonersinvestering i Brasiliens regnskogar – som kommunalrådet personligen frontat – regnar bort.

Nu mullrar det i investerarledet som utlovats en avkastning på 1 712 procent under en tjugoårsperiod.

– Det är ett elände, säger Martin Wannholt.

År 2010 återkom dåvarande moderaten Martin Wannholt till Sverige och Göteborg efter en elva år lång utlandsvistelse i Brasilien.

Från att ha varit politisk tjänsteman och M-kommunalråd gick han vidare och skapade ett eget parti, Demokraterna, som kom att skaka om den lokala politiken i Göteborg. 

I höstens val ledde Martin Wannholt Demokraterna till att bli Göteborgs andra största parti.

Martin Wannholts Demokraterna blev andra största parti i kommunalvalet i Göteborg i höstas.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Martin Wannholts projekt i Brasilien

Men under de senaste veckorna har partiledaren fått ägna tid åt att, som han säger, ”röja runt” i ett projekt han startade under sin tid i Brasilien: en 50-miljonersinvestering i teakodlingar i landets regnskogar i bolaget Brazilteak.

Enligt Martin Wannholt har drygt 120 investerare gått in i projektet som han fortfarande är med att leda från Sverige. 

Enligt investeringsofferten från 2008, där Martin Wannholt anges som bolagets representant och kontaktperson, skulle avkastningen bli stor. 

Mycket stor.

Enligt ett räkneexempel i offerten skulle en investering på 200 000 kronor ge en total nettovinst, under en tjugoårsperiod, på 3,4 miljoner kronor. 

Det skulle innebära en avkastning på 1 712 procent.

Stora regnskador

Men så har det nu inte blivit. Enligt en färsk inventering av de 390 hektar skogsmark som planterats med teak växer träd på enbart 200 hektar. 

Och drygt hälften av teaken på dessa 200 hektar är skadat, merparten vattenskadat, enligt samma inventering som styrelsen fick del av i april i år.

Slutsatsen är att planteringarna – utan nya investeringar – inte kommer ge någon vinst alls under de närmaste tio åren. 

Martin Wannholt i Brasilien.
Foto: Brazilteak

Martin Wannholt ledde arbetet på plats i Brasilien och har själv gått in med stora pengar i projektet. 

Och han är inte glad i dag. Enligt honom är det de senaste årens stora regn som förstört möjligheterna att få ut den avkastning som var tänkt. 

– Det är ett elände, säger han och beskriver det hela som chockartat.

– De stora regnen de sista åren har skövlat mycket mera än vad någon av oss överhuvudtaget kunde tro. Så det är jättetråkigt.

När började det upptäckas att det fanns problem?

– Pö om pö. Men vi trodde hela tiden att det skulle bli bättre och litade på de anställda.

Delägaren: ”Stagnerat”

Martin Wannholt uppger att han ägnat helger och lediga stunder åt att reda ut det hela och att han kommer kalla till ett stormöte för investerarna inom kort.

– Jag måste ta detta med investerarna och håller på att kalla in till ett stormöte. Så alla får rätt version, hela versionen, säger han.

Torslandabon Erik Andersson är en av de stora delägarna i Brazilteak. Han ingår i ledningen och har varit på plats personligen och inventerat planteringarna.

– Det växte väldigt bra i början, men tillväxten har stagnerat av olika skäl, säger han och är kritisk till att informationen inte varit tillräckligt god i bolaget.

– Det har gått ut information, nyhetsbrev, där det antytts att det funnits problem men det har inte kvantifierats. 

Och de stora problem han såg på plats var det ingen som förväntade sig. 

I skövlad regnskog

– Jag gick in med ganska mycket pengar då jag tyckte, och fortfarande tycker, att det här är ett fantastiskt bra projekt egentligen. Inte minst miljöinriktningen, säger Erik Andersson och syftar på att teakodlingarna sker i tidigare skövlad regnskog. 

Enligt Erik Andersson har den skadade skogen orsakats av regnen, men också genom att organisationen fungerat på plats sedan Martin Wannholt flyttat hem till Sverige. 

Att överlåta verksamhetens skötsel på lokala förmågor har inte fungerat, menar han.

– När Martin var där nere skötte han det ganska bra. Men sedan när han åkte hem och det blev detta med politiken var han tvungen att lämna över till lokala förmågor. Och de hade kanske inget initiativ att värna den långsiktiga verksamheten, säger Erik Andersson.

– I och med att Martin är politiker har det också varit ganska svårt att samla ägargruppen.

”Jag måste ta detta med investerarna och håller på att kalla in till ett stormöte”, säger Martin Wannholt.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Ska gå skadelösa

Martin Wannholt säger till GT att de stora delägarna, som honom själv, kommer se till att de passiva delägarna går skadeslösa ur situationen.
De passiva delägarna står för drygt halva investeringen på totalt 50 miljoner kronor och deras investerade träd kommer skyddas, enligt Wannholt. 

– Det antal hektar med träd som har sålts till passiva investerare finns kvar. Och vi släpper våra andelar och tar hela förlusten. Nu blir det upp till den nya ledningen att maximera avkastningen för framtiden åt alla delägare, säger Martin Wannholt.

Däremot ser det inte ut att bli den stora avkastning som det talades om inledningsvis.  

Samtidigt kommer nu också ske förändringar i ledningen av bolaget, enligt Erik Andersson.

”En besvikelse”

– Planen är att Martin ska kunna släppa det här och lämna till en ny ledning. Det har kanske dröjt lite länge men nu får vi ta i tur med det här, säger han.

Och beskriver det hela som en besvikelse. 

– Det är klart att det är en besvikelse. Hela det här fenomenet att odla teak visade sig inte vara så bra som man trodde. Men det är inget konstigt med det egentligen. Så är det i business. Ibland går det inte som man tänkt sig.

På en direkt fråga svarar Martin Wannholt att han själv personligen förlorat ”miljontals” kronor i projektet.