Wannholts besked: Nej till samarbete med S eller M

Martin Wannholt, grundare av uppstickarpartiet Demokraterna som blev största parti i GP/Sifos senaste lokala väljarundersökning.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg
Foto: PRESSBILD / SOCIALDEMOKRATERNA I GÖTEBORG
Jonas Ransgård, M, kommunalråd.
Foto: JESPER ORRBECK

Budskapet från Demokraterna är tydligt:

– Vi går inte i koalition med någon som tänker bygga Västlänken, säger partiets ordförande Martin Wannholt som också stänger dörren helt för V och SD.

Moderaterna hoppas på en majoritet för alliansen – och Socialdemokraterna inväntar valresultatet innan de pekar ut några samarbeten.

– Man får helt enkelt vara väldigt öppen, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson, S.

Frågan om hur Göteborg kan komma att styras efter valet är inte lätt att svara på. 

Här förklarar företrädarna för några av de partier som var störst i den senaste lokala opinionsmätningen (GP/Sifo) hur de ser på möjliga samarbeten. 

Kommunalrådet Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg:

– Vi jobbar för en majoritet för Alliansen i kommunalvalet och har lagt ett gemensamt budgetförslag. Det är det vi jobbar för nu så hårt vi kan till den 9 september. Vi hoppas att rösterna räcker för det. Annars får vi ta det då.

Jonas Ransgård, M, oppositionsråd i Göteborg.
Foto: MARIE ULLNERT / MODERATERNA

Vilka andra partier kan du tänka dig ett samarbete med?

– Mellan Allianspartierna har vi ett gott samarbete och där vet vi att vi gärna styr Göteborg ihop.

Hur ser du på ett samarbete med Demokraterna?

– Vi jobbar för en alliansmajoritet och räcker inte rösterna får vi ta det då, upprepar Jonas Ransgård.

– Om rösterna inte räcker beror ett samarbete med Demokraterna på hur man driver förhandlingarna efter valet. Jag förstår att man undrar hur stan ska styras och givet de senaste opinionsundersökningarna finns det anledning att ställa sig den frågan. Därför är det viktigt att säga, att vill man att Alliansen ska ta ansvar för Göteborg är det viktigt att man också röstar på Alliansen. Allt annat ökar risken för att sossarna sitter kvar.

Och vad säger du om att samarbeta med SD?

– SD ser vi varken behov eller förutsättningar att jobba med. De är fullt upptagna med att bekämpa varandra. Vi tror inte att det kommer att komma något vettigt ur det partiet den här mandatperioden heller.


Daniel Bernmar, V, kommunalråd, svarar via sms på frågan om vilka samarbeten partiet kan tänka sig efter valet:

Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.
Foto: PETER FALTPIHL / PRESSBILD

– Vänsterpartiet har haft ett rödgrönrosa samarbete i Göteborg de senaste åren. Det har gjort att Göteborg har tagit ett steg i rätt riktning. Vi vill fortsätta det samarbetet. Sedan har vi under mandatperioden visat att Vänsterpartiet kan pragmatiskt komma överens med alla partier, utom SD, som är beredda att ta ansvar för ett mer jämlikt Göteborg i enskilda frågor.

Demokraternas ordförande Martin Wannholt är tydlig med att frågan om Västlänken blir avgörande för vilket eller vilka partier Demokraterna kan samarbeta med. 

Martin Wannholt, ordförande för uppstickarpartiet Demokraterna.
Foto: NORA LOREK

– Vi går inte i koalition med någon som tänker bygga Västlänken. Om man vill samarbeta med oss är den första åtgärden att svänga i frågan om Västlänken, säger Wannholt.

I övrigt är budskapet:

– Vi är ett kunskapsparti och vi samtalar med alla människor och partier. För ett samarbete krävs dock någon form av gemensam värdegrund. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är därför diskvalificerade för vår del.

Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande, vill i dagsläget inte peka ut några möjliga samarbetspartners.

– Jag kan inte tänka mig att samarbeta med Sverigedemokraterna. I övrigt inväntar vi valresultatet. Jag varken utser eller avstår från några samarbeten nu. Jag vill inte säga mer. I annat fall binder man upp sig i förhandlingarna. Det vore ansvarslöst att säga något annat. Det handlar om att staden måste ha en styrning. Man får helt enkelt vara väldigt öppen.

Ann-Sofie Hermansson, S, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

Hur ser du på Socialdemokraternas låga siffror i väljarbarometern?

– Det är självfallet så att S ligger sämre till än vad vi gjort historiskt i den här staden. Men jag bedömer ändå att vi inte ligger så lågt som GP/Sifo-undersökningen gör gällande. Vi vet att många väljare bestämmer sig sent. Vår förhoppning är att vi ändå ska göra ett hyggligt valresultat. Det här är ett arbete ända in i kaklet. Ett arbete som inte tar inte slut förrän klockan 20.00 på söndag 9 september.

Ulf Kamne, MP, kommunalråd, kommenterar möjliga samarbeten så här:

Ulf Kamne, kommunalråd för MP.
Foto: Catharina Fyrberg

– För vår del har vi inte bestämt något. Vi ser bara att vi haft ett rödgrönt samarbete som givit oss många gröna framgångar och vi vill fortsätta det samarbetet. Vi kan tänka oss att samarbeta med många partier för att få igenom klimatpolitiken och arbeta för ett mänskligt samhälle. Tyvärr har Moderaterna gått ut mycket och pratat om flyktingstopp, så det är svårt att se ett samarbete med dem. Och vad gäller SD har vi beslutat att inte arbeta med rasistiska och främlingsfientliga partier. Vi räknar SD som ett sådant parti.

Helene Odenjung, L, oppositionsråd i Göteborg.

Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg och förste vice partiordförande i Liberalerna. Hon konstaterar att alliansen förberett sig för att ta över i Göteborg efter valet och nämner inga samarbeten med andra partier när hon svarar via sms:

– Vi tycker att 24 år med S räcker. Vi har en gemensam budget i alliansen. Inga andra partier verkar ha någon gemensam plan överhuvudtaget. Det är ingen lekstuga. Det är Sveriges näst största stad vi pratar om med en budget på 32 miljarder. Vi är beredda att ta ansvar. Göteborg behöver en förändring.