Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wannholt om Malms uttalande: Helt bisarrt

Jag hade aldrig uttryckt mig så. Det är direkt olämpligt, säger David Lega (KD), vice partiledare och gruppledare i Göteborg om Lena Malms uttalande om att GT snart "dör digerdöden".
Foto: Anders Ylander
Kommunalrådet Martin Wannholt var med vid debatten i torsdags när Lena Malm tyckte att GT skulle dö digerdöden. Men han tycker hon ska vara kvar i fullmäktige för att man ska kunna föra debatten vidare.
Foto: Lennart Rehnman
Professor Dennis Töllborg tycker att Lena Malms (S) uttalande är väldigt olämpligt men inte förvånande, eftersom många politiker i Göteborg saknar demokratisk mognad.
Foto: Per Wissing

Lena Malms uttalande om att GT snart "dör digerdöden" får skarpa reaktioner från Göteborgs oppositionspolitiker.

– Jag hade aldrig uttryckt mig så. Det är direkt olämpligt, säger David Lega (KD), vice partiledare och gruppledare i Göteborg.

– Jag kände det bara som ytterligare ett bittert uttalande om många socialdemokraters syn på GT och deras granskning av bland annat överförmyndarnämnden. Det var helt bisarrt, säger kommunalrådet Martin Wannholt, som var med på debatten.

Även professor Dennis Töllborg vid Handelshögskolan i Göteborg har synpunkter på Lena Malms uttalanden om att GT ska dö digerdöden.

– Om hon har menat att ni ska dö digerdöden, men det tycker inte jag är riktigt solklart, säger Dennis Töllborg. Men om hon har menat det är det naturligtvis värdelöst, man kan ju vara ledsen över det. Förutsatt att hon önskar att ni dör digerdöden eller försvinner är naturligtvis olämpligt.

Kritiska journalister

Dennis Töllborg tycker inte att man ska ha en sådan önskan i en stad som är så liten som Göteborg är och samtidigt så stor.

– Det finns väl ingen stad som har så stort behov av att kritiska journalister och inte bara sådana som går på Pressklubben och skriver det som de blir peppade till att skriva, till exempel att Dennis Töllborg är en sektledare och för mina medarbetare, det är jävligt kränkande.

GT har tidigare granskat Lena Malm och hennes ovilja att bland att öppna upp kommunfullmäktige för allmänheten under folkomröstningsdebatten i Göteborg, men även hennes stora arvoden i överförmyndarnämnden.

GT viktig

– Hade ni skrivit skit om mig eller om Öppna Göteborg så hade jag aldrig önskat att ni skulle dö sotdöden. Jag hade velat att ni skulle vara kvar för man vet inte alltid allt rätt och då behövs det folk som hela tiden gör att man står på. I den meningen är GT viktig.

Dennis Töllborg tycker att Anneli Hulthén och många politiker i Göteborg visar på en låg grad av demokratisk mognad. Ett uttryck är ju att när Lena Malm utrycker sig på detta sätt och Anneli Hulthén får frågan om lämpligheten så har hon inga kommentarer:

– Man har nån att springa ens ärenden och sen är man med när den personen vinner och tar åt sig äran och när den personen förlorar så distanserar man sig, säger Dennis Töllborg. Det är tecken på en låg demokratisk mognad. Det gäller tyvärr allt för många.

Även David Lega (KD), är kritisk till Lena Malms uttalande.

– Det är klart att det är olämpligt. Både ordvalen och diskussionen om varför en tidning inte ska klara sig. Oavsett vilka värderingar man lägger in i orden, oavsett hur man tolkar ordvalen hon gör så är det olämpligt. GT är viktig, GT behövs. Det är inte alltid jag håller med om era analyser men det gör ju inte det mindre viktigt. Det är det som är demokrati, säger Lega.

Bittert uttalande

Kommunalrådet Martin Wannholt var med vid torsdagens debatt och hörde Lena Malms uttalande.

Vad kände du när hennes uttalande kom?

– Jag kände det bara som ytterligare ett bittert uttalande om många socialdemokraters syn på GT och deras granskning av bland annat överförmyndarnämnden. Det var helt bisarrt.

Efter debatten var avslutad fortsatte diskussionen mellan Wannholt och Malm.

– Jag diskuterade med henne både uttalandet och hennes syn på en ny namninsamling, säger han. Uttalanden får ju stå för henne i debatten, publiken ville ju fortsätta diskussionen om folkomröstningen och demokratidiskussionen.

Tidningar behövs

Tror du hennes uttalande har en direkt koppling till GT:s granskning av överförmyndarnämnden?

– Det är svårt att veta, men jag får känslan av att det finns rätt många ledande socialdemokrater är sura för att det finns en tidning som granskar dem, säger han. Jag kan ju tycka det är synd att det inte finns två tidningar som granskar dem. Det behövs!

Kan Lena Malm sitta kvar?

– Ja, hon är ju vald i fullmäktige och vi har ju yttrandefrihet så man får ju säga saker som är värre än detta. Det är väl bra att hon sitter kvar så att vi är många som ska föra en debatt med henne hur hon kan tycka och framföra sådana här synpunkter. Det ska man ju inte komma undan med att avgå.

Han fortsätter:

– Jag tror att många medborgare kan tycka att detta är en stor skandal. Men jag tycker att, efter att ha jobbat i politiken i Göteborg under den här mandatperioden, så har man blivit luttrad av uttalanden från vänstersidan. Det är svårt att sätta skandalen på en skala.