Martin Wannholt tänker yrka på en återremiss i kommunstyrelsen på onsdag för att inarbeta de kostnader han menar saknas i Västlänkens budget. Foto: Lennart RehnmanMartin Wannholt tänker yrka på en återremiss i kommunstyrelsen på onsdag för att inarbeta de kostnader han menar saknas i Västlänkens budget. Foto: Lennart Rehnman
Martin Wannholt tänker yrka på en återremiss i kommunstyrelsen på onsdag för att inarbeta de kostnader han menar saknas i Västlänkens budget. Foto: Lennart Rehnman
Enligt Wannholt kommer förverkligandet av Västlänken gå minst sju miljarder kronor över budget. Foto: Per WissingEnligt Wannholt kommer förverkligandet av Västlänken gå minst sju miljarder kronor över budget. Foto: Per Wissing
Enligt Wannholt kommer förverkligandet av Västlänken gå minst sju miljarder kronor över budget. Foto: Per Wissing
I faktarutan här i artikeln förklarar han var dessa miljarder kommer ifrån. Foto: Per WissingI faktarutan här i artikeln förklarar han var dessa miljarder kommer ifrån. Foto: Per Wissing
I faktarutan här i artikeln förklarar han var dessa miljarder kommer ifrån. Foto: Per Wissing

Wannholt: Miljarderna som inte finns i budget

Publicerad

Enligt Martin Wannholt kommer Västlänken att bli minst sju miljarder kronor dyrare än lagd budget.

För GT berättar han nu exakt var han hämtat den siffran – och mörkningen han tror ligger bakom.

– Min bedömning är att alla inblandade politiker mycket väl känner till alla dessa kostnadsposter, allt annat vore ju tjänstefel, säger Martin Wannholt.

Inför valet i höstas skrev han att kostnaderna för Västlänken ökat med fem miljarder över budget – nu höjer kommunalrådet Martin Wannholt den siffran till sju miljarder i en debattartikel i GP.

Han menar att de sju miljarderna är summan av de ohanterade kostnader som kommunens tjänstemän fått in från alla förvaltningar och bolag. Kostnader som alltså saknar finansiering i dagsläget.

"Håller sifferexercisen borta"

– De här kostnaderna kommer att uppkomma om Västlänken skulle byggas. Detta måste naturligtvis hanteras i avtal med Trafikverket innan järnvägsplanen kan godkännas, säger Martin Wannholt.

För att kunna göra sin samlade bedömning så har Wannholt begärt ut information från stadsledningskontoret.

Varför får inte kommunstyrelsen löpande rapporter om alla tillkommande kostnader?

– Bra fråga, det hade ju varit det normala. Min bedömning är att alla inblandade politiker mycket väl känner till alla dessa kostnadsposter, allt annat vore ju tjänstefel. Samtidigt vet de att det inte finns minsta utrymme i Trafikverkets utlovade kalkyl om 20 miljarder. Alltså gäller det att hålla sifferexercisen borta tills projektet kommit i gång om några år, och då svårligen kan backas, än mindre kontrolleras.

Du menar alltså att det handlar om ren mörkning?

– Det är dina ord, inte mina.

I ljuset av de sju miljarderna så tänker Martin Wannholt yrka på en återremiss i kommunstyrelsen på onsdag för att inarbeta de kostnader han menar saknas i Västlänkens budget.

"Gigantiska belopp"

– Det är oerhört viktigt att staden sätter ner foten och kräver att projektet hanterar de kostnader som det genererar. Annars får ju pengarna tas ifrån välfärden i Göteborg, det vill säga skola, förskola och äldreomsorg. Det är gigantiska belopp vi pratar om, säger Wannholt.

Du kräver också en oberoende granskningskommission – varför?

– Det är av största vikt för förtroendet. De som fortfarande tror att Västlänken är bra, skulle ju kunna få detta bekräftat. Vi som är kritiska vill ha en granskning för att låta oberoende experter räkna på Västlänkens kostnader och risker, verkliga samhällsnyttor samt genomlysning av alternativen och dess nyttor, säger Martin Wannholt.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER