Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Walids hustru är döende – stora ilskan mot vården

”Jag har gråtit mycket. Men jag gör det när jag är ensam, jag vill inte att barnen ska se”, säger Walid. Foto: HANNA BRUNLÖF

Walid Highis hustru kommer inte att få se sina två små barn växa upp. Hon och hennes man kommer inte att bli gamla tillsammans.

När hon ska dö är det ingen som vet – bara att hon inte har lång tid kvar. 

Tankarna maler. Om bara läkarna hade tagit hennes oro på större allvar – hade det varit annorlunda då?

– Varje morgon när jag vaknar hoppas jag att det är en mardröm, säger Walid, som tillsammans med sin hustru har anmält Sahlgrenska till Inspektionen för vård och omsorg.

Allt började hösten 2017. Walids hustru, som inte vill medverka i tidningen med namn, hade ont i magen – ”som en skavande sten”. 

Hon sökte hjälp hos sin lokala vårdcentral i Partille, och fick lugnande besked. Det var bara gaser, ingenting annat. 

Ändå försvann inte smärtorna.

I dag är hon svårt påverkad av sin sjukdom och orkar bara prata korta perioder i sträck. Walid berättar i hennes ställe:

– Vi reste till Irak för att hälsa på vår släkt. Min hustrus syster är läkare där, och när min fru berättade om sina symptom blev hennes syster orolig, säger Walid, och fortsätter:

– Hon undersökte min fru och sa sedan åt henne att hon måste ta kontakt med läkare igen när vi kom tillbaka till Sverige. Och det gjorde vi.

Den här gången insisterade paret på en röntgenundersökning, berättar Walid. Tack vare det upptäcktes en stor cysta på hustruns bukspottskörtel.

Hon opererades, och återigen fick hon och Walid lugnande besked.

Efter att cystan analyserats förklarade läkarna att den var godartad. Makarna kunde pusta ut – det var inte cancer, som de hade fruktat.

– Vi frågade om de skulle följa upp operationen med kompletterande röntgenundersökningar. Men de sa att det inte var nödvändigt, hävdar Walid.

”Vi var en lycklig liten familj. Nu är allt nattsvart”, säger Waild. Foto: HANNA BRUNLÖF

Misstogs för tuberkulos

Livet gick sin gilla gång. Walid körde buss, hans hustru fortsatte att utbilda sig, barnen – nio och tolv år gamla – gick i skolan. Vardagen var normal igen.

– Vi hade jobb, ett bra äktenskap, två små fina barn... Vi var lyckliga, säger Walid.

Men med tiden fick hustrun en hosta som inte gav med sig. Stundtals hade hon svårt att andas, och samtidigt hade smärtan i magen kommit tillbaka.

Läkare på Sahlgrenska ska ha rekommenderat hustrun att söka vård för sin hosta, men enligt Walid kopplade de inte samman den med den bortopererade cystan.

När andningsbesvären intensifierades, sökte sig paret till akuten i Gamlestaden som hänvisade dem vidare till Östra.

– De trodde att min fru hade tuberkulos eller någon virussjukdom, och hon blev inlagd på infektionsavdelningen, berättar Walid.

Efter en vecka röntgades hustrun. 

I hennes kropp hittade man metastaserad cancer med spridning till lever, lungor, lymfnoder och skelettet i ryggraden.  

Men trots diagnosen flyttades inte Walids fru till onkologen. Hon blev kvar på infektionsavdelningen. Det krävdes tre veckor med påtryckningar innan något hände, hävdar Walid.

– Enligt läkaren på canceravdelningen hade infektion inte tagit kontakt med honom, han fick höra om min hustru genom mig.

Utebliven medicinering på infektionsavdelningen ska också ha lett till att hustrun fick en blodpropp i hjärtat.

Nu är allting för sent.

– Det finns inget de kan göra, säger Walid. 

”Kommer att jaga dem”

Walid och hans hustru har anmält kirurgen på Sahlgrenska och infektionskliniken på Östra till Inspektionen för vård och omsorg. 

– Jag kommer att jaga dem med papper och domstol. Inte för vår skull, det är för sent, men för att det som hände min fru inte ska hända någon annan, säger Walid.

Walid och hans hustru har anmält kirurgen på Sahlgrenska och infektionskliniken på Östra till Inspektionen för vård och omsorg. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Erik Johnsson är verksamhetschef för Sahlgrenska sjukhusets kirurgiavdelning. 

Innan IVO har meddelat sitt beslut kan han inte uttala sig om det specifika ärendet, men i ett mejl skriver han att Sahlgrenska ”följer rekommendationerna i de nationella vårdprogrammen”. 

Rekommendationerna är specifika för varje tumörtyp och framtagna av experter på den specifika tumörsjukdomen, förklarar han.

Hur någon följs upp efter en operation för misstänkt tumör i magtarmkanalen är komplext”, skriver Johnsson bland annat i mejlet.

Han fortsätter:

Är det ingen eller mycket liten risk att en tumör kommer tillbaka följer vi upp patienten med mottagningsbesök tills den återhämtat sig. Är risken för återfall obefintlig eller extremt liten brukar man avstå från röntgenundersökningar, eftersom den potentiella skadan är större än nyttan.

Cancern dödlig

Den cytostatikabehandling som Walids hustru nu genomgår är livsförlängande. Något botemedel finns inte. Döden är ofrånkomlig.

Men hade man gjort uppföljningar efter operationen, och om man hade tagit problemen med hostan på större allvar, hade saker och ting kanske varit annorlunda, menar Walid.

Det är en tanke som inte lämnar honom i fred.

– Varje morgon när jag vaknar hoppas jag att det är en mardröm. Det här ska inte kunna hända i Sverige, säger Walid.

Ingen vet hur lång tid hans hustru har kvar att leva.

– Jag har gråtit mycket. Men jag gör det när jag är ensam, jag vill inte att barnen ska se. För fem månader sedan var vi en lycklig liten familj. Nu är allt nattsvart.

Ingen vet hur lång tid Wailds hustru har kvar att leva. Foto: HANNA BRUNLÖF

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!