Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

VR-teknik ska hjälpa mot aggressionsproblem

VR-teknik ska hjälpa mot aggressionsproblem. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under det Nordiska rättpsykiatriska symposiet i Göteborg presenterades en banbrytande metod för att hjälpa människor med aggressionsproblem.

Med hjälp av VR-teknik ska man lära patienten att känna sin gräns, rapporterar P4 Göteborg.

Metoden kommer från Nederländerna och testas just nu på rättpsykiatrin i Växjö. Tanken med metoden är att man ska lära patienten att känna sin gräns, innan det rinner över.

Den nya metoden presenterade under det Nordiska rättpsykiatriska symposiet i Göteborg som pågår just nu. Symposiet är en stor konferens om forskning kring rättpsykiatrin och dess behandlingsmetoder.

– Kort fattat man kan säga att det innebär att jag som behandlare styr det som händer i situationen. Vi har ett rollspel fast vi är i en virtuell verklighet. Jag kan tillexempel spela den barska polisen som den här patienten möter, säger Märta Wallinius, forskningskoordinator och leg. psykolog vid Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö som leder projektet.

Förknippar VR-glasögon med lek

Många förknippar VR-glasögon med spel och lek. Det är något som kommer hjälpa patienterna, menar forskaren. 

– Det är ju som så att de personerna som är i den rättpsykiatriska vården tvångsvårdas, de är dömda till vård. Det innebär att vi behöver jobba med att hitta rätt motivation för att de ska vilja delta i behandlingen. Det är enda sättet för att behandlingen ska kunna få effekt, att de vill det själva, säger Märta Wallinius.