Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvos nya hårdare krav på bilbatterier

Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Volvo Cars inför hårdare krav på underleverantörer som ska leverera elbilsbatterier och delar till elmotorer.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Volvo Cars inför hårdare krav på underleverantörer som ska leverera elbilsbatterier och delar till elmotorer, enligt Sveriges Radio.

Volvo kommer bland annat att använda sig av blockkedjeteknik, som ger möjlighet till en form av digital spårning, för att se till att kobolt utvinns på ett hållbart sätt.

– Vi har väldigt strikta policyer till våra leverantörer som kommer leverera batterier och delar till elmotorer. Det ska göras på ett hållbart och etiskt bra sätt. Det kommer vi följa upp, säger bolagets vd Håkan Samuelsson till SR.

Kobolt är en av de värdefulla metaller som används i tillverkningen av batterier men utvinningen har tidigare kritiserats för miljöförstöring och barnarbete, enligt SR. Samuelsson uppger att Volvo kommer att följa upp den digitala spårningen med fysiska besök i gruvorna och att bolaget i framtiden vill använda tekniken även på andra råvaror.