Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Volvos nedläggning en nystart för Säffle

Tänkte inte om. Trots Säfflebornas protester valde Volvo att lägga ned busstillverkningen i kommunen. Foto: Lennart Rehnman, Anders Ylander

I Säffle har det byggts bussar sedan 1913. Nu går den hundraåriga epoken i graven.

Volvo Bussar släcker ner sin tillverkning i Säfflefabriken i slutet av juni. Flera hundra anställda blir arbetslösa, underleverantörerna tappar viktiga inkomster.

Det beskrivs som ett dråpslag mot en hel bygd.

Men kanske är det starten på något nytt för Värmlandskommunen. Hoppet står bland annat till rika grannar på andra sidan kölen.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via iTunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Volvos nedläggning en nystart för Säffle

Ladda ner avsnitt

Firar 100 år 2013

Byggde karosser

Grundades 1913. Säffle karosseri grundades 1913 och byggde först karosser i trä. Volvo tog över fabriken 1981. Volvo Bussar var fram till nedläggningen största företaget i kommunen.

En kopp kaffe i Säffle...

Vackert läge. I dag har Säffle kommun 15 304 invånare. Kommunen styrs av Centern, Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet i ett så kallat valtekniskt samarbete. Säffle ligger vackert vid Vänern men är inte känt för så mycket för svensken i gemen. Sketchen "om en kopp kaffe i Säffle" från Hasse Alfredsson och Tages Danielssons "88-öresrevyn" är möjligen en sak som poppar upp i medvetandet.

Kända personer från Säffle

Karl Petter Bergvall, deltagare i "Bonde söker fru" och "Let's dance"

Thomas Engdal, förbundskapten i friidrott 2004-2008.

Annichen Kringstad, orienteringsstjärna.

Peter Kadhammar, journalist.

Esaias Tegnér, nationalskald.

Beskedet den 3 oktober förra året kom som en chock för de anställda på Volvo Bussars fabrik i Säffle.

Nedläggning av produktionen. Verksamheten ska koncentreras till fabriken i Polen. 330 anställda och ett 60-tal konsulter hänger löst.

De svarta rubrikerna i tidningarna nästa dag illustrerades av bilder på ledsna och arga Volvoarbetare.

- Det var verkligen en chock för mig också, säger Lena Storm, 53, bussmontör och före detta ordförande i IF Metall-klubben på Volvo Bussar i Säffle.

- Man hade ju trott att det löser sig, det rullar på, inte lägger de ner fabriken. Jag har jobbat där sedan I982 och gubben jobbar där också. Nu söker jag nytt jobb.

Det byggs ännu bussar inne i fabrikslokalerna, även om en del anställda är arbetsbefriade under uppsägningstiden. Men den sista juni är det över.

Ett 50-tal anställda kommer att ha fortsatt anställning på Volvo och jobba med rekonditionering av gamla bussar.

 

För övriga, i nuläget omkring 200 personer, handlar det om att hitta ett nytt jobb.

Kommunchefen Sven Junzell har jobbat med problemet i nio månader nu. Det har varit tufft, säger han. Men det finns ljusglimtar också.

Då på hösten 2012 verkade Säffles kommunledning lika tagen på sängen som bussmontörerna i fabriken.

- Jag fick ett telefonsamtal från Volvo och blev inbjudan till ett möte på kvällen. De hade något att berätta. Det var ett dråpslag för Säffle och jag förberedde mig på rena domedagsstämningen, minns Sven Junzell.

När den första chocken lagt sig samlade kommunalrådet Daniel Bäckström (som vikarierar som riksdagsman för närvarande) och kommunchefen Junzell styrkorna och började planera.

Säffle skulle inte lägga sig och dö med en bussfabrik. Kommunledningen satte sig ner med arbetsförmedling, region Värmland, Volvo AB och några till.

På dagordningen:

Skaffa ersättningsjobb.

Locka ny industri till kommunen.

Extra utbildningspengar till varslade.

 

Näringsminister Annie Lööf gjorde ett pliktskyldigt besök i Säffle och region Värmland skrev tillsammans med länsstyrelsen till regeringen och äskade om 200 miljoner kronor till "Åtgärdspaket Värmland".

Av de pengarna bidde det en tumme (tio miljoner) men kommunchefen beskriver ändå läget i Säffle som hoppfullt.

Norska företag har visat intresse att få etablera sig. Intresset är nästan överraskande stort. Samtidigt försöker Säffle profilera sig inom det som populärt kallas hållbar utveckling och miljöteknik.

- Norge är ett högkostnadsland och Säffle kan vara ett intressant ställe att lägga produktion i. Vi erbjuder relativt billig arbetskraft med riktigt bra kompetens.

Men att ett stort norsk industriföretag drar in i Volvos gamla lokaler och anställer 300 personer på ett bräde, är inget man ska förvänta sig.

- Nej, det handlar om nyetableringar med 30-40 anställda till att börja med. Som kanske växer till ett par hundra anställda inom några år. Vi hoppas kunna presentera något redan till sommaren, förklarar Sven Junzell.

Men om stämningen är god på kommunkontoret är det desto deppigare på fabriksgolvet.

I vintras avgick hela klubbstyrelsen på IF Metall vid Volvo Bussar i Säffle i protest. Sedan dess har Kenneth Wåhlund, ombudsman vid IF metall i Värmland, skött det fackliga.

- Jag var nere på golvet i dag och snackade med några av de anställda som går kvar. Det är ingen kul stämning förstås. Många har hus och en äkta hälft som jobbar på samma ställe. Man undrar oroligt hur det ska gå. Det är mycket känslor och olust.

Enligt Wåhlund har ett 20-tal metallare redan lyckats få nya jobb, bland annat på SEM i Åmål. Men det kan bli kärvt när ytterligare några hundra kommer ut på en redan ansträngd (drygt 11 procent arbetslöshet totalt - hela 28,3 procent bland ungdomar) lokal arbetsmarknad efter sommaren.

Detta kommer att drabba hela Säffle tror Kenneth Wåhlund.

- Affärer och restauranger får det svårare när så många blir arbetslösa. a-kassa är ju inte världens bästa ersättning. Jag tycker att det märks redan.

 

Habib Benhadj har haft krog i Säffle i tolv år. I dag driver han Dilan Pizzeria och Grill och verksamheten går bra. Men han befarar att det kan bli tuffare i höst.

- Det blir nog värre längre fram när folk inte har inkomsten kvar. Jag hade restaurang i Bengtsfors tidigare, där la de ner Lear Corporations fabrik och 1000 fick sluta. Då gick krogen mycket sämre och jag flyttade till Säffle, nu händer samma här.

Habib, som själv har två arbetslösa söner mellan 20 och 30, är rädd att de unga flyttar från orten.

- Kommunen måste fixa ett nytt företag till Säffle. Har du sett hur det ser ut här? Tomma lokaler överallt. Det ser inte bra ut, men jag klarar mig. Människor äter pizza även om de är arbetslösa.

Ännu kan ingen flyttvåg skönjas i statistiken. Enligt de senaste siffrorna från SCB var inflyttningsnettot +37 för första kvartalet 2013. Men det kan snabbt ändras.


Så vad ska få kommunen att blomstra och inte bli ännu en avfolkningsbygd i västra Värmland/Dalsland?

Vad ska hindra ungdomarna från att dra till Oslo eller Göteborg?

Det beror lite på vem man frågar.

Kommunalrådet Daniel Bäckström, C, mejlar följande svar från tillfälliga tjänsterummet i riksdagen:

- Det viktigaste är att fortsätta se möjligheterna och styrkorna som finns i Säffle och bygga vidare i bred samverkan med att utveckla företagsamheten, satsa på innovation och gröna jobb, förbättra kollektivtrafiken mot Göteborg, Norge och Örebro, få till många tomter i attraktiva vattennära lägen och ha en bra kommunal grundservice med skola, omsorg och satsa på föreningsliv och kultur. Vi känner trots det tuffa läget med Volvo att det finns framtidstro och bred kompetens i Säfflebygden och att vi har förutsättningarna som behövs för att skapa många nya jobb.


Rallyprofilen Tina Thörner, född och uppväxt i Säffle, svarar på sin skönt sjungande värmländska:

- Vi måste sluta titta i backspegeln och gå in i det här med öppna sinnen och utifrån vår kreativitet och innovativitet hitta nya vägar. Vi kan inte gå omkring och tycka synd om oss själva, det kommer inte att hjälp varken Säffle eller Sverige framåt.

- Som ett eget litet strå till stacken har jag sett till att ta hit en SVT-produktion, det är ett matlagningsprogram jag ska vara med i, en tävling som ska gå i olika städer. Lite kul för Säffle att de kommer ut i tv och kan marknadsföra sig tänkte jag.

Lena Storm, montör, arbetslös den 1 juli, har ett närliggande önskemål:

- Det sägs att det ska öppna ett nytt köpcenter med affärer och snabbmatrestauranger utanför stan, det skulle ju kunna hjälpa till en del. Men det har de sagt i ett par år nu och ännu så länge hänger bara en skylt där.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!