Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polestar ska börsnoteras – DiCaprio en av ägarna

Skådespelaren Leonardo DiCaprio är en av delägarna.
Foto: JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK / JIM RUYMEN/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Polestar ska börsnoteras i New York.
Foto: Marcus Engström
Foto: Volvo Cars / Okänd

Polestar, elbilsbolaget med huvudsäte i Göteborg, börsnoteras i New York.

Samtidigt meddelar företaget – som till 49,5 procent ägs av Volvo Cars – att Leonardo DiCaprio numera är delägare.

Beskedet från bolaget kom under måndagen. Då meddelade Polestar, elbilsbolaget med huvudkontor i Göteborg som grundades 2017, att de ska noteras på Nasdaqbörsen i New York, vilket DN rapporterat. 

Bolaget ägs till 49,5 procent av Volvo Cars och värderas enligt affären till 173 miljarder kronor.

Noteringen sker genom ett så kallat Spac, ”Special purpose aquisition company”, med företaget Gores Guggenheim.

Vd Thomas Ingenlath säger bland annat i en kommentar:

– Det föreslagna företagsförvärvet och noteringen ställer Polestar som ett ekonomiskt starkt, framtidssäkert, globalt elbilsföretag. Det kommer att göra det möjligt för oss att påskynda vår tillväxt, strategi och framför allt vårt uppdrag för hållbar rörlighet.

DiCaprio delägare

Bolaget meddelar också att bland annat skådespelaren och aktivisten Leonardo DiCaprio numera är delägare. Bland övriga ägarna finns Volvo Cars och Geely.

Under förra året sålde Polestar runt 10 000 fordon, och enligt sin egen prognos väntas motsvarande siffra år 2025 vara 290 000.

Samtidigt meddelar Volvo Cars att de går in med ytterligare 600 miljoner dollar, eller 5,2 miljarder kronor, i Polestar.

– Volvo Cars är en stolt och stödjande aktieägare i Polestar, som vi grundade och har hjälpt till att utveckla sedan starten som ett elfordonsföretag 2017. Den uppskattade värderingen för Polestar speglar den spännande tillväxtpotentialen för elbilar, där vi ser en kraftigt ökad efterfrågan, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, i ett pressmeddelande.