Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvos beslut: Sänker maxfarten – i alla bilar

Håkan Samuelsson, vd Volvo Cars.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN

Volvo Cars sänker maxhastigheten i alla bilar från och med år 2020.

Detta för att få bilförarna att inse faran med att köra fort, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Människor förstår helt enkelt inte hur farlig körning i höga hastigheter är, säger Jan Ivarsson, en av företagets experter på säkerhet.

Volvo Cars skriver om sin säkerhetsvision Vision 2020 i ett pressmeddelande. Där förklaras att företaget förutom tekniska lösningar ska satsa på att påverka förarens beteende för att minska antalet olyckor.

Från och med år 2020 kommer alla bilar från bolaget att få sänkt topphastighet – till 180 kilometer i timmen. Något man tycker är bra för trafiksäkerheten.

– Tack vare vår forskning vet vi vilka problemområdena är när det gäller att eliminera allvarliga personskador och dödsfall i våra bilar. Och även om en begränsning av bilens topphastighet inte är någon universallösning så är det värt att genomföra detta om det så bara räddar ett liv, säger Volvo Cars vd Håkan Samuelsson.

Företaget ”vill starta en diskussion”

I pressmeddelandet slås fast att 25 procent av alla som dödades i trafiken i USA under 2017 körde i för höga hastigheter.

Även andra problemområden inom bilkörning pekas ut: 

Rattonykterhet och distraktion från exempelvis mobiltelefoner.

Håkan Samuelsson förklarar att företaget vill ”starta en diskussion” om det är biltillverkares skyldighet att installera sådan teknik i bilarna som gör att fortkörning, rattonykterhet eller distraktion undviks.

Volvos säkerhetsexpert Jan Ivarsson konstaterar i pressmeddelandet:

– Människor förstår helt enkelt inte hur farlig körning i höga hastigheter är. Vi förstår farorna med ormar, spindlar och höga höjder. Det kan man inte säga om förståelsen för riskerna med att köra i höga hastigheter.