Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvoordförandens lyxyacht stoppad i spanska tullen

Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carl-Henric Svanberg, ordförande Volvo.
Foto: CHARLES DHARAPAK / AP
Svanbergs lyxiga segelyacht Cygnus Montanus har fastnat i Spanien.
Foto: Instagram

Volvos ordförande Carl-Henric Svanbergs lyxiga segelyacht Cygnus Montanus har fastnat i Spanien.  

Båten har stoppats av den spanska tullen där den nu befunnit sig i en månad tillsammans med dess besättning. 

Det på grund av diskussioner om moms och avgifter, skriver Dagens Nyheter

Cygnus Montanus, som betyder just Svanberg på latin, byggdes på Nya Zeeland och levererades till Volvos ordförande år 2016. 

Lyxyachten är 34 meter lång och har en mast på 50 meter. Den designades av argentinaren Germán Frers och ska enligt nyzeeländska medier ha kostat Svanberg 190 miljoner kronor. 

Lyxbygget har seglat runt på världens hav men aldrig tidigare befunnits sig på EU-vatten. Nu har den inte rört sig på över en månad. Strax efter lunch den 27 juli la Cygnus Montanus till vid marinan Club de Mar på Mallorca. Där ligger den kvar med besättningen på sex personer. 

Enligt den spanska tidningen Ultima Hora pågår det nu en diskussion mellan Carl-Henrics Svanbergs advokater och spanska myndigheter om hur mycket som ska betalas i moms och avgifter för båten. 

https://www.instagram.com/p/BHcUn09hXkh/

Värdet på båten kan ha ökat ytterligare 

Båten har nämligen uppdaterats ytterligare sedan bygget år 2016. Modifikationerna kan innebära att värdet på båten gått upp, vilket i så fall kan innebära att avgifternas storlek ökar. 

I en kommentar till Dagen Nyheter skriver Carl-Henric Svanberg följande:

”Min båt, som jag äger privat och är registrerad i Sverige, ska erlägga moms när båten för första gången kommer in i EU-område. Det har skett på Mallorca – och där pågår nu ett administrativt förfarande – för att bestämma moms och en del andra avgifter. Detta har tagit lite tid, vilket inte är ovanligt eller konstigt. Jag räknar med att detta snart ska vara klart.”


Se också: