Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Göteborgare var rysk spion – får fängelse

Den åtalades advokat Taavi Tuula om dagens 3-åriga dom mot den 47-åriga mannen.
På Avenykrogar och utanför Stora Teatern stämde den ryske underrättelseofficeren möte med den utpekade Göteborgsspionen.
Foto: LOVISA WALDECK
På en spaningsfilm från en krog i Stockholm ser man dem skratta avslappnat, dricka ur vinglas – och utbyta lappar med varandra.

En 47-årig man döms till tre års fängelse för att ha spionerat på Scania för Rysslands räkning. 

Mannen var även åtalad för liknande brott mot Volvo.

Mannen ska ha tagit emot kuvert med tiotusentals kronor i de återkommande mötena med en rysk underrättelseofficer. 

På en spaningsfilm från en krog i Stockholm ser man dem skratta avslappnat, dricka ur vinglas – och utbyta lappar med varandra.

Det är första gången på 18 år som någon ställts inför rätta för spioneri i Sverige. 

Det var i slutet av juli 2017 som Säkerhetspolisens spanare såg hur en känd rysk underrättelseofficer mötte upp en då okänd medelålders man i centrala Göteborg. 

Senare skulle den okände mannen identifieras av Säkerhetspolisen som en konsult inom fordonsindustrin, en flerbarnspappa med bakgrund som forskare vid Chalmers. 

Med jämna mellanrum kunde Säkerhetspolisens spanare dokumentera fler möten mellan konsulten och den ryske underrättelseofficeren, som var desto mer känd hos Säkerhetspolisens avdelning för kontraspionage: Jevgenij Umerenko

Den ryske underrättelseofficeren Jevgenij Umerenko tas om hand av Säkerhetspolisen efter det sista mötet med den spionåtalade konsulten.
Den åtalade spionen ska ha fotat av sin arbetsdator på bolag han konsultat för. Vid husrannsakan fann polisen också både minneskort och kamera.
Foto: Säkerhetspolisen

”Lite trög”

På onsdagen dömdes mannen till tre års fängelse för spioneri. Mannen nekar till brott. 

I domen står det bland annat: 

”NN har flera gånger träffat Jevgenij Umerenko som av åklagaren påståtts tillhöra den ryska säkerhetstjänsten SVR. SVR:s primära uppgift är att inhämta uppgifter i utlandet och är direkt underställt den ryska federationens president. Jevgenij Umerenko hade diplomatstatus.”

Mötena ska ha skett mellan sommaren 2017 fram till gripandet – flera gånger under Säkerhetspolisens bevakning. 

I en film som GT tagit del av syns det hur de två männen skrattar, dricker vin och utbyter lappar med varandra. 

Den 47-årige mannen förnekar att han gett den ryske mannen någon information. I stället uppger mannen i förhör att hans ryske vän är ”lite trög” när det rörde vad mannen arbetade med och då fick han försöka förklara genom att rita på lappar. 

Förutom spaningsfilmerna har Säkerhetspolisen även funnit funnit USB-minnen med nedladdad information från Scania, hemma hos mannen. 

Mannen greps på en restaurang i Stockholm. Strax innan gripandet hade han tagit emot en svart plastpåse med 27 000 kronor.

Förnekar brott

Mannen nekar till brott men medger att han tagit emot kontanter – för att hjälpa honom ekonomsikt. 

– Han sa nånting i stil med ”here is a little gift for you” eller nåt sånt och så slängde han över det, säger han i förhör 

Konsulten medger att det var ett ”skumt” beteende, men konstaterar i förhör hos Säkerhetspolisen att ”om folk vill vara litet konstiga så får de vara det”.

Mannen advokat Taavi Tuula är ”besviken på att tingsrätten inte delade samma syn som försvaret”. 

– Nu har vi den situationen att tingsrätten har dömt min huvudman för det. Jag kan, utan att ha gått igenom tingsrättens domskäl i detalj, konstatera att de inte delar vår syn som jag egentligen menar svårbedömda rättsfrågorna och bevisfrågorna som föreligger i det här målet, säger Tuula.

”Haft lite oror”

Kammaråklagare Mats Ljungqvist yrkade på fyra års fängelse – men är ändå nöjd över domen. 

– Det är ju den ryska underrättelsetjänsten som bedriver en spionage verksamhet i andra länder än Ryssland. Dessa är de absolut skickligaste som finns där ute. Det betyder att de lägger ner oerhörda resurser för att kunna dölja sin verksamhet. Det betyder att vi inte kan få bevisning av brott genom att bara filma det här eller spela in en bandspelare, säger Ljungqvist och fortsätter: 

– Jag och Säkerhetspolisen har varit helt övertygande om att den här bevisningen skulle räcka men det är klart att lite oro har jag haft i det att det blir så oerhört komplext material. Frågan är om tingsrätten kan förstå och analysera allt det här materialet. Och det kan jag konstatera att det har Göteborgs tingsrätt gjort med bravur. 

Utgör inte men för Sveriges säkerhet 

Enligt åtalet handlar en del av materialet om brott som kan utgöra men för Sveriges säkerhet – något som inte kunde påvisas enligt domen. 

– Tingsrätten har faktiskt inte bifallit hela åtalet utan de har valt att bifalla åtalet till den del som rör materialet från Scania. Däremot har de gjort den bedömning, att när det gäller materialet från Volvo att det inte riktigt når upp till det höga kravet. Att det skulle utgöra men för Sveriges säkerhet. 

– Jag får väl fundera om det är något jag ska klaga på eller nöja mig med det som tingsrätten har skrivit, säger Ljungqvist. 

– Det är svårbedömt när det gäller påföljden, det finns nästan ingen praxis med tanke på hur unik den här domen är. Så får jag fundera vidare på det. 


DETTA HAR HÄNT

Den 26 februari 2019 slog Säpo till mot nattklubben och restaurangen Kristall på Kungsgatan i Stockholm. Där förde civilklädda poliser bort två män: En diplomat och en forskare – den sistnämnde är spion, enligt misstankarna.

Diplomaten, Jevgenij Umerenko, släpptes kort därpå efter att ha visat sin diplomatlegitimation. Han var dock rysk underrättelseofficer som arbetade under diplomatisk täckmantel i Sverige.

Nu, efter två år, har den misstänkte spionen åtalats. Rubriceringen är spioneri, eller olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Misstankarna består i att mannen, en flerbarnspappa, ”för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter” från Scania CV AB och Volvo Car Sverige AB.

Det är första gången sen tidigt 00-tal som en person åtalas för spioneri i Sverige, enligt Säkerhetspolisen.

SE MER:

Misstänkte spionen inför rätta – jobbade på Scania och Volvo