Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvokoncernens nya siffror: Försäljningen ökar

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
Volvokoncernen tillverkar bland annat lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner.Foto: BOBBO LAUHAGE / KAMERAPRESS/IBL
Volvokoncernen gör ett bra tredje kvartal. Foto: GT/Expressen
Martin Lundstedt, vd och koncernchef för Volvokoncernen. Foto: STINA STJERNKVIST/TT

På fredagen redovisar Volvokoncernen sitt resultat för det tredje kvartalet 2019.

Omsättningen ökade något till 99 miljarder kronor och rörelseresultatet ökade till 10,9 miljarder. 

– Däremot minskar efterfrågan på nya fordon och vi står inför en period av tuffare marknadsförhållanden, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Vilket visar sig i orderingången på lastbilar som minskar rejält, med 45 procent jämfört med samma period för ett år sedan.

Volvokoncernen tillverkar bland annat lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner och har sitt huvudkontor i Göteborg.

Det tredje kvartalet visar goda siffror för koncernen.

– Under Q3 2019 ökade vi vår försäljning och fortsatte att leverera en god lönsamhet. Omsättningen nådde 99 miljarder kronor, rörelseresultatet förbättrades till 10,9 miljarder och rörelsemarginalen uppgick till 11,0%, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Dagens industri skriver att det estimerade resultatet var 10,5 miljarder.

I pressmeddelandet skriver Volvokoncernen att förändrade valutakurser påverkade rörelseresultatet positivt.

Rörelsemarginalen minskar mycket lite till 11 procent. 

Efterfrågan minskar 

Men det finns ändå viss oro för framtiden. Orderingången på lastbilar minskar rejält – det har gått ner 45 procent jämfört med samma period för ett år sedan.

– Våra serviceintäkter var stabila i kvartalet, till följd av fortsatt god aktivitetsnivå och utnyttjande av våra kunders flottor. Däremot minskar efterfrågan på nya fordon och vi står inför en period av tuffare marknadsförhållanden, säger Martin Lundstedt, vd och koncernchef i pressmeddelandet.

Volvokoncernen har gjort anpassningar för detta, uppger vd Martin Lundstedt. 

– Vi är glada för att vi gjorde anpassningar i ett tidigt skede, när vi fick signaler om svagare konjunktur kring sommaren. I Nordamerika har vi också gjort anpassningar, sen får vi se om det är fullt tillräckligt. Det gäller att hela tiden vara följsam i en cyklisk bransch, det gäller hela bolagets aktivitetsnivå”, säger han till Dagens industri. 

Experten: ”Klart godkänt” 

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet och hon kommenterar Volvokoncernens resultat: 

– Klart godkänt från Volvo. Visst faller orderingången mer än väntat, och det är förstås negativt. Vi ser klara signaler i Volvos rapport på att de sämre tiderna nu är här. Men det finns ändå en del i rapporten som visar på styrka och på att man är väl positionerad för sämre tider. Man håller uppe rörelsemarginalen, som är viktig . Volvo har gjort en fin resa vad gäller rörelsemarginalen och visar nu att man kan hålla uppe lönsamheten också i det här kvartalet. Dessutom har man börjat minska kostnaderna, och det är också en viktig signal att man visar att när vi går in i sämre konjunkturläge så kan man effektivisera och anpassa kostymen. Volvos aktie har inte alls gått lika bra som andra industribolag har gjort, och det talar för att det finns utrymme för en liten uppgång om marknaden tar fasta på lönsamheten och kostnadsminskningarna. Men – det kan vara så att man snarare ser till att orderingången faller mer än väntat och då kan det bli en liten nedgång i stället.