Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facket på Volvo vädjade om bonus – nobbas av ledningen

Volvos vd Håkan Samuelsson presenterade under torsdagsmorgonen ett rekordresultat för Volvo, men någon bonus blir det inte.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Enligt Verkstadsklubben har Volvo cars anställda fått bonus utbetald de senaste åren.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Att bonus inte utbetalas till de anställda i år beror enligt meddelandet till de anställda från Volvo cars på att rörelseresultatets inte utvecklats i samma takt som försäljningen.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Facket vädjade – men det blir ingen bonus för de anställda på Volvo cars i år. 

Trots rekordsiffror och en ny "all time high" för omsättningen på över 250 miljarder kronor. 

– Man blir heligt förbannad. Man tafsar inte på bonusen i ett sådant här läge, säger Michael Lund, 49, mångårig Volvoarbetare och en av många upprörda anställda på fabriken i Torslanda.

Under 2018 sålde Volvo cars 642 000 bilar, vilket är nytt rekord. Under året ökade man omsättningen med 21 procent – till 252,7 miljarder kronor.

Men det blir trots det ingen bonus till de anställda.

I ett meddelande på intranätet skriver Volvo cars att rörelseresultatet i princip är oförändrat på 14,2 miljarder. I samma meddelande står det att det är vinstmarginalen som är den avgörande faktorn för bonussystemet och den har fallit till 5,6 procent i jämförelse med 6,7 procent året före.

"Vilket är under den marginal som krävs", står det på intranätet i den text som publicerades på torsdagsmorgonen.

Vd:n Håkan Samuelsson höll presskonferens på torsdagsförmiddagen.

I meddelandet står det vidare:

"På många sätt var 2018 ett framgångsrikt år, sett till ökade marknadsandelar och tillväxt. Å andra sidan var det finansiella resultatet inte i linje med våra långsiktiga ambitioner och uppfyllde inte vårt bonussystems utsatta kriterier. Det betyder tyvärr att företaget inte kommer betala ut någon bonus till våra anställda i år."

Håkan Samuelsson: "Kan förstå frustrationen"

Under en presskonferens på torsdagsförmiddagen fick koncernchefen Håkan Samuelsson flera frågor om beslutet att inte ge ut bonus till de anställda.

Och han uppgav att det inte var ett roligt besked att ge. 

– Det är naturligtvis inget beslut vi skulle vilja ta och vilja kommunicera. Speciellt om man tittar på det fantastiska jobb som har gjorts att nå de här volymerna och montera ihop alla bilar, sa Håkan Samuelsson. 

Han hänvisade till att Volvos bonussystem bygger på "finansiella storheter" baserat på den så kallade rörelsemarginalen.

Volvoarbetarnas ilska

Att bonusen uteblir väcker starka känslor på Volvos fabrik i Torslanda. Michael Lund har arbetat på företaget i många år och är upprörd.

– Man blir heligt förbannad, mer eller mindre. Med tanke på hur mycket vi har arbetat det gångna året blir man riktigt förbannad. Nästan sedan vårkanten har det varit arbete varje lördag, säger han.

Mångårige Volvo-medarbetaren Michael Lund är upprörd över den uteblivna bonusen.Foto: Christian Börjesson

Hur är stämningen i fabriken efter beskedet?

– Den är väldigt dålig. Efter allt arbete hade man till och med hoppas på att få någon extra-spänn i bonus. Jag tycker att det är dålig stil. När företaget har gått så bra och gjort en sådan vinst och det har blivit rekord hela tiden ... Man tafsar inte på bonusen i det här läget, det gör man inte.

Också Lars Henriksson – mångårig metallarbetare, tidigare engagerad i Facklig opposition på Volvo och ansvarig utgivare för den oppositionella arbetsplatstidningen Kvasten – bekräftar att bonus-beskedet blivit en stor fråga bland arbetskamraterna på arbetsplatsen.

– I en situation där man begärt och fått folk att till slut rätt ovilligt jobba en herrans massa övertid förra året och skrutit så mycket med att vi har slagit all time high i försäljning i världen och att fabriken producerat mer än vad som nästan teoretiskt går att göra, säger Lars Henriksson.

Volvoprofilen Lars Henriksson, som under många år varit en kritisk röst i produktionen, menar att bonusbeslutet skaver mot de senaste årens krav på ökad övertid.Foto: PRESSBILD

Upprört på golvet

Glenn Bergström är vice ordförande i Verkstadsklubben. Han uppger att facket vädjat till bolaget att ändra sig vad gäller bonusbeslutet:

– Med tanke på fjolårets insatser så tycker jag att alla är väl värda att få bonus. Men det finns inget vi kan göra, vi har bett och vädjat sedan vi fick reda på det här, säger Glenn Bergström.

– Folk är väldigt besvikna, det är många som har kämpat och jobbat övertid. Vi har stått i fabriken och slagit alla rekord. Det handlar inte bara om att man ville ha pengarna utan också ett erkännande att vi har gjort något bra. Nu får vi sitta och ta alla frågor och reaktioner på det här och de som fattar beslutet sitter skottfria.

Glenn Bergström vid Verkstadsklubben på Volvo uppger att de vädjade till ledningen att tänka om i frågan om bonus. Foto: Christian Börjesson

Verkstadsklubbens andre vice ordförande Marie Stenquist fyller i:

– Vi har fått bonus de senaste åren. Summorna har varierat, men det har varit mellan 3 000 och 20 000 kronor.

 

Håkan Samuelsson: "Fortsatt under press"

Bonussystemet går in vid 6 procent – det vill säga 0,4 procent över än fjolårets siffra. Koncernchefen Håkan Samuelsson säger att han "förstår frustrationen" från de anställda.

– Jag kan förstå frustrationen. Volvos bonussystem är för alla anställda och det blir naturligtvis ingen utdelning från det bonussystemen för någon, säger Håkan Samuelsson.

Samtidigt beskriver han det gångna årets utveckling som "sammantaget väldigt positivt"

– Vi hade ett fantastiskt produktionsår förra året, sa Håkan Samuelsson.

Under presskonferensen på torsdagen lyfte han samtidigt upp den höga produktionsökningen på Volvofabriken i Torslanda. 

Men beskrev det som att fabriken nu nått sin verkliga nivå.

– Slutligen producerar Torslanda nu på den nivå som de borde göra, sa Håkan Samuelsson och nämnde att 290 000 bilar tillverkades i Torslanda under 2018.

Inte heller vd:n får bonus

Den största framgångsfaktorn för Volvos resultat för 2018 är suvarna, som tillsammans står för 55 procent av det totala antalet bilar.

Håkan Samuelsson uppgav också att han förväntar sig att 2019 blir ett år med ökade volymer samtidigt som "lönsamheten kommer fortsätta vara under press".

Stefan Elfström, presstalesperson vid Volvo.Foto: VOLVO PRESSBILD

Volvo cars uppger på en rak fråga att den uteblivna bonusen även kommer gälla koncernchefen själv.

– Vi har ett bonussystem, det gäller alla anställda både i Sverige och andra länder globalt. Både ledningsgrupp och alla andra, säger Stefan Elfström, presstalesman på Volvo cars.

Det betyder att Håkan Samuelsson själv inte heller får någon bonus?

– Precis, precis så. Det finns ett bonussystem och det gäller alla.