Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo gör skyddsvisir till vården i fabriken

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Volvofabriken i Tuve börjar producera skyddsvisir, efter Volvochefen Jenny Westermarks idé.
Foto: Privat
Under fredagen börjar därför den stängda fabriken i Tuve producera skyddsvisir till vårdpersonalen
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Det är fantastiskt att känna att man kan bidra i den här situationen”, säger Jenny Westermark.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

När permitterade Volvochefen Jenny Westermark pratade med grannparet som båda är läkare fick hon en idé.

Och i morgon fredag börjar därför den stängda fabriken i Tuve producera skyddsvisir till vårdpersonalen.

– Det är fantastiskt att känna att man kan bidra i den här situationen, säger Jenny Westermark.

Samtidigt vet Volvo fortfarande inte när den ordinarie produktionen kan dra i gång igen.

Jenny Westermark arbetar som kundanpassningschef på Volvo lastvagnars fabrik i Tuve i Göteborg och precis som tiotusentals av kollegerna är hon permitterad med anledning av coronakrisen.

Där hemma snackade hon med grannarna, som båda arbetar som läkare.

– Jag satt och pratade med dem och förstod att det är ett stort behov av skyddsmaterial inom vården, säger Jenny Westermark.

Hon och maken gick sedan ut till garaget och tog fram en prototyp för ett skyddsvisir, som hon sedan grannarna. De gav tummen upp, likaså Västra Götalandsregionen.

Gör 1 000 visir om dagen

Och nu kommer visiret tillverkas storskaligt i fabriken i Tuve, där banden annars står stilla. Det här är något som Göteborgs-Posten först skrivit om.

– Fabrikschefen stöttade idén till fullo och den senaste veckan har vi försökt lösa material till skyddsvisiren. Daphne Technology har supportat med design och prototyp utan ersättning och vi tänker oss tillverka 1 000 visir om dagen, säger Jenny Westermark.

För närvarande har man säkrat material för totalt 10 000 visir och Jenny berättar att intresset är stort också hos övrig personal. Det är andra permitterade Volvo-arbetare som kommer volontärarbeta för att få fram visiren.

– Det är flera som redan visat intresse, säger Jenny Westermark.

Volvos fabrik i Tuve är stängd.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Volvo står för kostnaderna

Monteringen av visiren inleds på fredagen och det är Volvofabriken som står för kostnaderna.  De färdiga visiren kommer överlämnas till vårdenheter som behöver det.

Volvo, som permitterat totalt omkring 45 000 anställda i bolagen Volvo Cars och AB Volvo (Volvo lastvagnar), bidrar även på andra sätt i coronakrisen. GP skriver att det tillverkas skyddsvisir också på Volvo Cars fabrik i Torslanda och vd:n för Volvo Cars, Håkan Samuelsson, förklarat att man skulle kunna komma att låna ut bilar till sjukvårdspersonal, och för att frakta material.

När den ordinarie produktionen i Volvo lastvagnars Tuvefabrik kan dra i gång igen är dock fortfarande oklart. Claes Eliasson, pressansvarig vid Volvo lastvagnar, meddelar att personalen är permitterade tills vidare.