Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo försvarar bonusutdelningar

AB Volvo fick 1,2 miljarder kronor i coronastöd, trots det tog cheferna för volvo ut miljonbonusar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
I en intervju med Dagens Industri försvarar AB Volvos styrelseordförande, Carl-Henrik Svanberg, beslutet.
Foto: SVEN LINDWALL

AB Volvo kritiserades hårt för att ge cheferna bonusar samtidigt som företaget tog emot miljardbelopp i coronastöd under pandemin.

I en intervju med Dagens industri försvarar bolagets ordförande Carl-Henric Svanberg bonusarna.

– Ska man driva ett företag med 100000 anställda som är världsledande i fordonsindustrin så måste vi vara beredda att betala konkurrenskraftiga ersättningar, säger han till tidningen.

I mars förra året förklarade företagets styrelseordförande Carl-Henric Svanberg att det inte skulle delas ut bonusar för 2020 på grund av coronakrisen.

Men så blev det alltså inte. AB Volvos ledning fick ta emot 118 miljoner kronor i bonusar, samtidigt som bolaget fick 1,2 miljarder kronor i statligt krisstöd, vilket Dagens industri nyligen rapporterat.

Nu säger Carl-Henric Svanberg i en intervju med tidningen att han inte ångrar de ändrade villkoren.

– Vi ändrade för att rädda företaget. Det var vårt fokus. Vi reflekterade inte över statsstödet i det sammanhanget, säger han till Di.

Svanberg: Kamp för företagets överlevnad

Kritiken mot att AB Volvo tog emot stöd från staten samtidigt som ledningen fick bonusar har inte föranlett några åtgärder från företaget, varken att betala tillbaka pengar till staten eller att dra in bonusar.

Carl-Henric Svanberg förklarar för Di att det rådde en allvarlig situation , att det var en kamp för företagets överlevnad:

– Vi stod med 19 stängda fabriker, 90 procent ned i orderingång och en prognos på ett kassaflöde för halvåret om minus 20 miljarder. Vi hade en kassa när vi gick in i krisen som var 55 miljarder, och prognosen var att den är slut i slutet av oktober. Det var läget vi hade i maj.

Han säger att bonusbeslutet var ett sätt att ”kraftsamla” och att det för att rädda företaget behövdes ett incitamentssystem.

Gick bättre 2020 än styrelsen räknat med

Carl-Henric Svanberg frågar sig om det kunde ha gjorts utan fungerande belöningssystem, och konstaterar att det inte handlar om det utan om kraften som kommer ”när man inriktar de här målsättningarna”.

Di ställer frågan om det fanns en oro över att ledande befattningshavare skulle lämna bolaget om de inte fick bonus för 2020. Nej, det vill han inte säga, svarar han, och menar att det finns ett ansvarstagande och engagemang ändå.

Svanberg säger att pengarna från staten inte handlade om att rädda företaget utan om att hjälpa anställda som annars hade blivit varslade.

Di konstaterar att det gick mycket bättre för AB Volvo under förra året än vad styrelsen hade räknat med. Rörelseresultatet för helåret 2020 blev 27,5 miljarder kronor.

Se mer:

Di:s nyhetschef om produktionsproblemen och utdelningen.