Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo-chefen gick miste om 13 miljoner i bonus

AB Volvos vd Martin Lundstedt om tredje kvartalet.
I tidningen Chefs podd ”Chef Dilemma” berättar Martin Lundstedt om beslutet.Foto: Malin Kaldo. / Chef.

AB Volvo fick motta stor kritik när de planerade aktieutdelning på 11,7 miljarder – trots att de kunde få ersättning av staten på upp till en miljard kronor.

Den slopade aktieutdelningen ledde bland annat till att vd:n och koncernchefen för AB Volvo, Martin Lundstedt, gick miste om 13 miljoner kronor i bonus.

I tidningen Chefs podd ”Chef Dilemma” med chefredaktören Cissi Elwin berättar Martin Lundstedt om beslutet och den perioden.

AB Volvo har 100 000 anställda världen över. När coronapandemin slog till i våras drabbades koncernen hårt och verksamheter fick stängas ner i flera länder, bland annat i Sverige och Göteborg.

Samtidigt permitterades över 20 000 anställda i Sverige, något som gör att AB Volvo har rätt till en miljard kronor i permitteringsstöd.

AB Volvo planerade aktieutdelning på 11,7 miljarder kronor, men möttes av stor kritik. Anledningen var att företaget samtidigt var berättigade till permitteringsstöd på en miljard kronor.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

Men när företaget planerade en aktieutdelning på 11,7 miljarder kronor, samtidigt som de var berättigade till permitteringsstöd, möttes de av stor kritik och det blev en stor debatt.

– Vi kommer säga nej till företag som gör aktieutdelningar, och vi kommer kräva tillbaka pengar från företag som har gjort aktieutdelningar, sa Gunilla Nordlöf, generaldirektören för Tillväxtverket, till SVT i maj.

Volvo slopade utdelningen: ”Det är som det är”

Till sist backade AB Volvo och styrelsen fattade ett beslut om att slopa aktietudelningen – och därmed också bonusarna till cheferna. Det beslutet ledde bland annat till att vd:n och koncernchefen Martin Lundstedt gick miste om sin bonus på 13 miljoner kronor.

– På det personliga planet är det helt och hållet kopplat till det faktum att om vi inte gör aktieutdelning får jag inte någon bonus. Så ser ersättningssystemet ut. Det är som det är, säger Martin Lundstedt i podden ”Chef Dilemma” med Chefs chefredaktör Cissi Elwin.

Enligt styrelsen landade beslutet i att ”säkerställa ett handlingsutrymme för Volvo-koncernen”.

”Visade stort ansvarstagande”

I tidningen Chefs egna podd ”Chef Dilemma” talar Martin Lundstedt om perioden och hur Volvo hanterade kritiken. 

– Jag tycker att den diskussionen är bra. Om vi tar korttidspermitteringssystemet så tror jag att det är viktigt att komma ihåg att det systemet är för att på ett bra sätt säkerställa en svensk arbetsmarknad som är linjerad med andra länder. Där kan vi undvika stora varsel och uppsägningar. I en sådan situation att göra utdelningar mitt under brinnande pandemi tycker jag svenskt näringsliv visade stort ansvarstagande, säger Martin Lundstedt i podden.

Styrelsen för AB Volvo valde att slopa utdelningen och vd:n Martin Lundstedt gick miste om 13 miljoner kronor i bonus.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Martin Lundstedt gick miste om 13 miljoner kronor lär dock inte hindra honom från att sova gott om nätterna. I fjol redovisade han inkomst av tjänst på 41,8 miljoner kronor, vilket är cirka 3,5 miljoner kronor i månaden.

Martin Lundstedt är i dag vd och koncernchef för AB Volvo som är den del av koncernen som tillverkar bussar och lastbilar. I personbilsverksamheten, Volvo Cars, är kinesiska företaget Geely majoritetsägare.