Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Volvo Cars vill minska antalet bilar i Göteborg

Vad är klimat egentligen?
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Volvo är med i initiativet Gothenburg green city zone
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Klimatzonen kommer gå från Lindholmen förbi Korsvägen mot Mölndal.
Foto: TOMORROW AB / SVENSKA MÄSSAN

För att uppnå målet om en klimatneutral stad 2030 inleder Volvo Cars ett samarbete med Göteborgs stad.

Nu ska samägda bilar, självkörande taxibilar och elektrifiering testas – för att skapa en helt utsläppsfri stadskärna. 

– I grund och botten initierar vi ett projekt som syftar till att begränsa antalet bilar i staden, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars i ett uttalande.

Initiativet kallas för Gothenburg green city zone och har syftet att etablera Göteborg som helt utsläppsfri, med ett antal klimatneutrala transportsätt och uppkopplad infrastruktur. 

Samarbetet mellan biljätten och Göteborgs stad innebär att Volvo Cars kan snabba upp sin utveckling av teknik och tjänster inom elektrifiering – till exempel självkörande taxibilar men även samägda bilar. 

”Framtidens städer”

– Vi vill vara med och skapa framtidens städer och se till att de fortsätter att vara beboeliga. Det här initiativet ger oss en möjlighet att göra just det och ta ansvar i vår egen hemstad på samma gång, säger Håkan Samuelson, vd för Volvo Cars i pressmeddelandet. 

Förutom prövningen av robottaxi, kommer Volvo Cars testa tjänster som säkerställer att bilar i den gröna zonen enbart körs i elläge och håller sig inom hastighetsgränser. 

– Vi vill använda vår kunskap och teknik för att hjälpa till att skapa en framtida stad som är elektrifierad, uppkopplad, delad och klimatneutral, säger Henrik Green, chief technology officer på Volvo Cars.

Projektet inleds 2021

Enligt Volvo är det största hindret inte brist på klimatvänlig och smart teknik – utan kapaciteten att genomföra den.

Men i skapandet av klimatzonen är tanken att Volvo Cars har möjligheten att testa sin nya tekniker i verklig miljö.

– I grund och botten initierar vi ett projekt som syftar till att begränsa antalet bilar i staden – vilket är helt i linje med vårt företags syfte, säger Håkan Samuelson, vd för Volvo Cars.

Gothenburg green city zone-initiativet inleds våren 2021 och kommer att trappas upp gradvis framöver.


SE MER: Pandemin har orsakat miljardförlust

Volvos coronasmäll – gör förlust på nära en miljard. Volvo Cars minskar också i omsättning. Anledningen är enligt bolaget coronapandemin.